Snel groeiende starter op de 3D markt heeft kandidaten van Werkzaak in dienst

Deel deze pagina:

Dit item is verlopen op 13-11-2017.

Wat begon met een ‘gekke’ uitvinding’, is in een jaar tijd uitgegroeid tot een bedrijf met negen medewerkers. Ben Schilperoort van Tractus3D uit Ammerzoden hoorde een half jaar geleden dat Daniel van Mourik  een bedrijf voor 3D-printers was gestart. Ben: “Daniel zat eerst in de ‘vliegtuigen’. Radiografische vliegtuigen wel te verstaan van wel 4 meter lengte. Als zo’n ding neerstort, gaat er nog wel eens wat kapot. Daniel besloot om zelf een 3D printer te bouwen om onderdelen te printen. Want hij kon niets vinden wat aan zijn eisen van kwaliteit, afmeting en snelheid voldeed. Toen hij er steeds meer achter kwam dat 3D printers de toekomst hebben, besloot hij te gaan professionaliseren.” Een half jaar na de start kwam Ben erbij als compagnon.
 

Goedkope arbeidskrachten
“Ik moet eerlijk bekennen dat we in eerste instantie puur uit zakelijk oogpunt via Werkzaak Rivierenland twee kandidaten zochten. We waren als snel groeiende starter op zoek naar goedkope arbeidskrachten”, vertelt Ben. “Maar ik heb mijn mening over de kandidaten van Werkzaak inmiddels flink bijgesteld. De twee die hier nu werken, zijn vooral zeer loyale werknemers. Ze zijn nu al bij ons in dienst.”

Minder risico
Ben had geen extra reserves om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Ben daarover: “Nee, ik had niet meer reserves dan bij ‘gewoon’ personeel. Ik denk ook niet dat we meer risico lopen. Sterker nog, we maken nu gebruik van de no-riskpolis van Werkzaak. Als een werknemer ziek wordt, ben ik verzekerd. Accountmanager van Werkzaak Yvonne Schreven stelde een aantal kandidaten van Werkzaak aan Tractus3D voor. “Ik herken zeker wat Ben zegt over de loyaliteit van onze kandidaten”, aldus de accountmanager. “Ik denk dat dit komt omdat de kandidaten blij zijn met een nieuwe kans die ze krijgen. Ze hebben iets meegemaakt en komen vervolgens niet meer van het stempeltje af dat er iets met ze aan de hand is. Soms is nog wel een extra steuntje in de rug nog nodig. Een van onze kandidaten kreeg hier in het begin bijvoorbeeld extra begeleiding van ons.”

We behandelen iedereen hetzelfde
In het geval van Tractus3D zocht de accountmanager van Werkzaak kandidaten die ingewikkeld technisch en heel precies werk aankunnen. “We doen hier niet aan tomatenplukken”, zegt Ben. “En het is hier ook geen sociale werkplaats. Mensen met een beperking is hier geen probleem. Maar door de aard van het werk en het feit dat we een snel veranderend bedrijf zijn, hebben we voor mensen met een zware psychische beperking geen plek. Opleiding speelde ook zeker een rol toen we nieuwe mensen zochten. We knutselen hier geen printer in elkaar. Iedere printer wordt hier met liefde gemaakt. We behandelen iedereen hier hetzelfde en verwachten dat werknemers zich aanpassen aan het bedrijf. Dat is met de kandidaten van Werkzaak goed gelukt.”

Loyaliteit en capaciteit gaven de doorslag
Ben: “Toen we het traject met Werkzaak ingingen, dachten we: ‘We kijken wel welke kandidaten er komen. Desnoods laten we ze eerst simpele klussen doen.’ Maar dat beeld veranderde snel. Door de gesprekken met de kandidaten, kregen we beter in beeld wat wij zelf wilden. Er zaten hele geschikte kandidaten bij en dan ga je al gauw je plaatje bijstellen. De kandidaten van Werkzaak draaien nu volwaardig mee. Economische voordelen gaven uiteindelijk niet de doorslag maar loyaliteit en capaciteit.”

Focusmarkten
Inmiddels zetten de kandidaten van Werkzaak geheel zelfstandig printers in elkaar. Ben: “We richten ons op een aantal focusmarkten: industriële ontwerpers die tegenwoordig alles in 3D ontwerpen, het onderwijs waar kennis over 3D printen een verplicht onderdeel wordt en de medische industrie zoals tandheelkundige bedrijven. Maar iedereen die iets maakt of ontwerpt, kan 3D printers gebruiken. Onze specialiteit is een printer die objecten van ‘PEEK’, een soort kunststof, print. Wij zijn, met nog een bedrijf, het enige bedrijf dat deze printers maakt. Daarnaast bouwen we ook nog eens hele grote printers. Een gemiddelde printer print iets van 20 bij 20 centimeter. Onze grootste printer print 1meter bij 2 meter 10.”

 Naar boven