Staatssecretaris van Ark op online werkbezoek bij Werkzaak Rivierenland

Deel deze pagina:

​Maandag 22 juni bracht Staatssecretaris van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Tamara van Ark een online werkbezoek aan Werkzaak Rivierenland om meer inzicht te krijgen in de uitvoering van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers ‘ (Tozo) in de praktijk. Werkzaak voert de Tozo-regeling uit voor zelfstandig ondernemers in de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. 

De succesvolle werkwijze van Werkzaak bij het verbinden van (kwetsbare) werkzoekenden en werkgevers was de staatssecretaris vorig jaar al opgevallen en daarom initieerde zij dit werkbezoek. Van Ark liet zich voeden met praktijkvoorbeelden om te zien hoe de noodregeling in de praktijk wordt uitgevoerd.

Werkzaak blikt vooruit op werkmogelijkheden in de toekomst

Collin Stolwijk, voorzitter Werkzaak en Codrik van de Wetering, manager inkomen en bedrijfsvoering, blikten terug- en vooruit op de implementatie en uitvoering van de tijdelijke noodmaatregel. Zij informeerden Tamara van Ark over de actieve aanpak en droegen verbeterpunten voor het Rijk aan.

Collin Stolwijk trapte af: “We willen voorkomen dat ondernemers langdurig afhankelijk zijn van financiële ondersteuning. Zet in op een blijvende impuls op de economie om onnodige instroom op WW- en bijstand te voorkomen.”

Codrik van de Wetering blikte vooral vooruit: “De Tozo is een tijdelijke ondersteuning die wij met man en macht als topprioritering uitvoeren. Wij dragen de ondernemers in Rivierenland een warm hart toe en kijken daarom juist nu ook al vooruit. Hoe houden ZZP-ers werk, nu en in de toekomst? Werkzaak anticipeert hierop door in samenwerking met UWV andere toekomstperspectieven in beeld te brengen en aan te bieden. Wij werken en denken vanuit strategische thema’s die de toekomst gaan bepalen.”

“De grootste uitdaging is om het toenemende aantal werkzoekenden, en dan met name de meest kwetsbaren, voldoende ondersteuning te blijven bieden. Onze regio is een intensieve samenwerking tussen werkgevers, onderwijs, UWV en Werkzaak. Een voorbeeld hiervan zijn onze gezamenlijk ontwikkelde leerwerkroutes. Deze samenwerking  geeft vertrouwen in een blijvende succesvolle aanpak bij het begeleiden van onze werkzoekenden en bedienen van onze werkgevers.”


Werkzaak presenteerden de staatssecretaris de laatste cijfers en hoe zij het werkproces heeft  ingericht. Tamara van Ark stelde veel vragen.

Tozo 1 afgerond
Werkzaak handelde 3.128  Tozo 1-aanvragen (peildatum 22 juni) af. Per 1 juni is de regeling verlengd tot en met 30 september en heet dan Tozo 2. De voorwaarden zijn aangescherpt.

Lovende woorden voor de samenwerking in Rivierenland

Van Ark roemde zowel de uitvoering als de betrokkenheid van Werkzaak en sprak haar waardering uit: ]

“ De samenwerking in Rivierenland verdient alle lof. Ik heb zelf ervaren hoe werkgevers, werkzoekenden en onderwijs in Rivierenland hun krachten hebben gebundeld. Mijn indruk is dat Werkzaak Rivierenland heel goed werk levert bij het ondersteunen van zelfstandig ondernemers tijdens deze voor velen moeilijke periode .”

 Naar boven