Aanvraag Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo)

Deel deze pagina:

De regeling Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is gemaakt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis. Voor hen heeft het kabinet financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. U kunt uw aanvraag indienen bij Werkzaak via dit aanvraagformulier Tozo.
Er zijn momenteel veel bezoekersaantallen waardoor het formulier mogelijk niet goed werkt. We vragen u het op een ander tijdstip nogmaals te proberen. Excuses voor het eventuele ongemak.

 

Het kabinet doet een moreel appel op ondernemers om zich alleen in die situatie te melden. Zo voorkomen we onbedoeld gebruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering.

De antwoorden op de meest gestelde vragen vindt u hier. De set wordt voortdurend uitgebreid.

Overige tips

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt met de nieuwe regeling NOW. Het NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Zodat werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract kunnen doorbetalen. Het NOW komt in plaats van de bestaande werktijdverkorting, die hiermee per direct vervalt. De regeling gaat zo snel mogelijk in. Werkgevers kunnen een tegemoetkoming krijgen voor omzetverlies vanaf 1 maart. 2020.

Uitstel betalen belasting
U kunt de Belastingdienst vragen om een bijzonder uitstel van betaling van bijvoorbeeld uw inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting.

Aanvullende financiering
De kans bestaat dat er liquiditeitsproblemen ontstaan, onder andere als gevolg van teruglopende omzet of uitgestelde betalingen. Wellicht is uw bank bereid om een overbruggingskrediet of ophoging van uw rekening courant af te sluiten. De overheid heeft een borgstellingsregeling die banken hiervoor extra zekerheid bieden: BMKB (Borgstellingsregeling MKB). Neem contact op met uw bank over een aanvraag voor de BMKB.

Informatieve sites

Op rijksoverheid.nl/coronavirus staan veel antwoorden op vragen die ondernemers gesteld hebben.

Er zijn landelijke informatienummer van de Rijksoverheid: telefoonnummer 0800 - 1351 en van de Kamer van Koophandel: telefoonnummer 0800 - 2117.

 Naar boven