West Maas en Waal besteedt begeleiding werkzoekenden met grote afstand tot arbeidsmarkt uit aan Werkzaak Rivierenland

Deel deze pagina:

Vanaf 1 januari 2021 heeft de gemeente West Maas en Waal als eerste gemeente in de Regio Rivierenland besloten de begeleiding van de meest kwetsbare werkzoekenden volledig bij Werkzaak Rivierenland onder te brengen.

Werkzaak Rivierenland voert Participatiewet uit voor meerdere gemeenten
Werkzaak Rivierenland voert de Participatiewet uit voor 6 gemeenten in Rivierenland: Culemborg, Maasdriel, Tiel, West Maas en Waal, West Betuwe en Zaltbommel. Met als doel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden bij het vinden en behouden van werk. Werkzaak is vanaf de invoering van de Participatiewet de werkzoekende met een bijstandsuitkering gaan begeleiden naar werk. Alleen inwoners met een hele grote afstand tot de arbeidsmarkt bleven, door de behoefte aan zorg, onder begeleiding van de gemeente. Daar komt dus verandering in.

Dienstverlening voor klant centraal
Bert van Swam zette zich als betrokken wethouder van West Maas en Waal in om deze mooie stap te realiseren. Hij  is trots en heeft veel vertrouwen in de uitbreiding van de samenwerking.

“Het doel is hiermee een efficiencyslag te creëren voor alle partijen. En in het bijzonder op de dienstverlening richting werkzoekenden. Zij kunnen voor werk en inkomen nu terecht bij één partij: Werkzaak Rivierenland. We voldoen hiermee aan de behoefte van de klant. Zij ontvingen al een uitkering via Werkzaak. En worden daarnaast begeleid in het vinden van een passende plek op het gebied van arbeidsmatige dagbesteding of werk. Samen met de klant worden de ontwikkelmogelijkheden in beeld gebracht. Wie dit wil kan op de locatie Ambachtsweg in Boven-Leeuwen een zinvolle dagbesteding uitvoeren. Dat kan gedurende meerdere dagdelen per week.”

Stef Visser, manager Werk bij Werkzaak verwacht dat er meerdere voordelen behaald kunnen worden. En dat de doorstroom naar een zinvolle dagbesteding of begeleiding richting werk bevorderd wordt. “We hebben de mensen reeds warm onthaald. We hebben twee informatiebijeenkomsten georganiseerd. En individuele kennismakingsgesprekken gevoerd. Werkzaak kijkt er naar uit om met onze kennis en kunde de juiste ondersteuning en begeleiding te bieden waar nodig. Want iedereen doet mee in de samenleving.“

Goed voorbeeld doet goed volgen
Andere gemeentes in Rivierenland zijn aan het overwegen om dezelfde stap te zetten met deze doelgroep. Mocht dat gaan gebeuren. Dan zullen de individuele gemeentes en Werkzaak dat op termijn ook gaan inrichten. Zo hebben we gezamenlijk kunnen leren van deze eerste stap in West Maas en Waal.

Foto: Bert van Swam (links) op de Ambachtsweg waar Petra en Nel assemblagewerkzaamheden uitvoeren onder begeleiding van praktijkbegeleider Ben van den Heuvel (rechts)

 Naar boven