Debbie is een bezige bij die niet vaak stilzit

Deel deze pagina:

Thuis zitten is niets voor Debbie Willems, administratief medewerker op de uitkeringsadministratie van Werkzaak Rivierenland. De bezig bij van 28 jaar die in haar vrije tijd rondtourt op haar handbike, aan rolstoeldansen doet en graag afspreekt met vrienden, wil zich nuttig maken. “Ik ben vanaf mijn geboorte spastisch en zit in een rolstoel. Maar stilzitten is niets voor mij, ik wil mijn vleugels uitslaan”, zegt ze lachend.

Dat begon al toen Debbie met haar vmbo-diploma op zak het ouderlijke huis in Limburg verliet. Ze volgde een administratieve beroepsopleiding in Nijmegen op een school die mensen met een handicap klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Optimistisch als ze is, had ze verwacht dat een baan snel zou gaan lukken. Maar dat viel tegen. “Ik liep er tegen aan dat bedrijven veel vooroordelen hebben over mensen die in een rolstoel zitten. Je sollicitatiebrief komt onder op de stapel want ze vinden het teveel gedoe om je in dienst te nemen. Ik ben toen vrijwilliger geworden. Na ongeveer twee jaar kreeg ik werk bij de Belastingdienst. Maar door een verhuizing naar Zaltbommel, ben ik daar mee gestopt vanwege de reisafstand.”

“Als mensen met je werken gaan ze veel positiever denken over mensen met een beperking.”

Weer op zoek naar ander werk dus. Ook dat duurde weer anderhalf jaar. In de tussentijds deed Debbie een cursus boekhouden en maakte ze zich weer nuttig als vrijwilliger. De nieuwe baan die ze kreeg, beviel niet. Ik zat daar bijna altijd alleen en moest alles zelf uitzoeken. Ik kwam er achter dat dat niets voor mij is.” Debbie stopte maar ging meteen actief op zoek naar nieuw werk. Op een ondernemersbijeenkomst deelde ze haar CV uit en het UWV was geïnteresseerd. In 2012 begon Debbie bij het UWV in een administratieve functie.  Later werd ze gevraagd om bij de Sociale Dienst Bommelerwaard te komen werken. Met de overgang naar Werkzaak, werkt Debbie nu voor Werkzaak.

Bij Werkzaak krijgt ze elke maand bezoek van een werkcoach. “Want het is de bedoeling dat ik uitstroom en binnen Werkzaak of bij een andere werkgever een vaste baan krijgt*. Met mijn werkcoach bespreek ik hoe het gaat en op welke punten ik me verder kan ontwikkelen zodat ik mijn kansen vergroot.” Debbie is blij dat ze aan het werk is. “Als je aan het werk bent, is het veel makkelijker om nieuw werk te vinden, dan als je thuis zit. Mensen kennen je. Ze stellen al snel hun mening bij over mensen met een beperking en gaan veel positiever over je denken.”

*Debbie Willems was administratief medewerker op de uitkeringsadministratie van Werkzaak Rivierenland. Begin 2017 is zij aan de slag gegaan bij de gemeente Culemborg voor 32 uur. Een gecombineerde functie op de afdeling Wmo en de juridische afdeling, bezwaarschriften.

                                              

 Naar boven