Duraid wist wat er moest gebeuren

Deel deze pagina:

Op een landelijke locatie in het pittoreske Beusichem is het softwarebedrijf Modest Automatisering BV gevestigd. Directeur Mark Pronk (43 jaar) nam het stokje 12 jaar geleden over van zijn ambitieuze vader Peter Pronk. Hard werken en doorzettingsvermogen is Mark met de paplepel ingegoten. Deze houding ziet Mark ook graag terug in zijn medewerkers. Dat herkende Mark direct bij de uit Irak gevluchte Duraid.

HARD WERKEN VOOR JE GELD

Mark volgde een ICT-gerelateerde mbo- en hbo- opleiding, maar voelde absoluut niet de ambitie om het bedrijf van zijn altijd werkende vader over te nemen. Na zijn opleiding begon hij bij een elektriciteitsbedrijf in Den Haag. Als zijn vader hem voor de zoveelste keer een baan aanbiedt grijpt hij deze kans toch met beide handen aan. Dat hij qua loon daar flink op moet inleveren, neemt hij voor lief. In de avonduren en in de weekenden werkt hij daarnaast ook als taxichauffeur en leert hij wat ‘hard werken voor je geld’ inhoudt. Na een aantal jaren meewerken koopt Mark zijn vader uit zodat Mark eindelijk zelf de scepter kan zwaaien. Hij kan nu zelfstanding aan de slag met het bedrijf. Hij is niet langer de zoon van, maar de eigenaar!

In deze periode wordt Mark ook verliefd op Elvira, inmiddels zijn vrouw. Samen kopen ze een heerlijk huis in Beusichem. De rust en ruimte biedt de mogelijkheid ook Modest Automatisering mee te verhuizen van Culemborg naar Beusichem. Niet alleen de liefde groeit, ook het bedrijf groeit want Mark krijgt steeds meer opdrachten. “Om dit werk aan te kunnen moeten er mensen bij”, vertelt Mark. “Maar waar vind je goede en gemotiveerde mensen? Via via kwam ik in contact met Werkzaak Rivierenland. Judith van Maanen, werkcoach van Werkzaak, stelde mij voor aan Duraid, een statushouder uit Irak en ik voelde meteen een klik. We startten met een proefperiode van drie maanden, maar binnen één week wist ik het al: dít is de juiste persoon. Wat is hij goed en snel! Duraid wist wat er moest gebeuren.”

Duraid is trots, maar bescheiden: “Ik kan bij Modest doen waar ik voor geleerd heb. Ik kan laten zien dat ik het écht kan. En ik ben blij dat ik mijn vrouw en kinderen kan onderhouden. Mark is aardig en ik leer iedere dag. En we lachen iedere dag! Ik ben dankbaar voor deze kans en ik hoop dat ik hier nog lang mag blijven werken!”

BEN JE GEK GEWORDEN?!

“Mensen uit mijn omgeving verklaarden mij voor gek om een statushouder aan te nemen”, zegt Mark. “Ik heb altijd een sterke eigen wil gehad. In de pubertijd werd dat eigen willetje gezien als gedragsproblematiek. Nu ben ik er blij mee, door mijn eigenwijsheid zette ik mijn plan door. Met succes! Ik ben zo blij dat ik deze keuze gemaakt heb.Medewerkers zoals Duraid zijn zeldzaam en uniek, zó wil ik er nog wel tien aannemen!”

LACHEN OM TAAL

“Duraid komt uit Irak en is christen”, vervolgt Mark. “Hij is kritisch en meegaand. Natuurlijk ken ik alle vooroordelen! Wat ik kan beamen is dat we soms op het gebied van taal wel eens leuke spraakverwarringen hebben. Hier kunnen we samen heel hard om lachen!'

 Naar boven