Eh Kler vluchtte uit Myanmar en werkt nu in de fruitpluk

Deel deze pagina:

Eh Kler vluchtte als 9-jarige jongetje met zijn vader, moeder, twee broertjes en zusje uit Myanmar (Birma). Bijna 15 jaar lang leefde Eh Kler in verschillende vluchtelingenkampen in Thailand. Hij volgde er een technische opleiding, trouwde er met Ta Klee, een jonge vrouw uit Myanmar en werd vader van een zoon. Eenmaal in Nederland kreeg Eh Kler een verblijfsvergunning. Hij klopte daarna aan bij de gemeente Neerijnen voor een uitkering, begon met taallessen en werd vrijwilliger op een zorgboerderij.

“In het begin was alles moeilijk”, zegt Eh Kler, “maar vooral de taal.” Inmiddels kan hij zich redelijk goed verstaanbaar maken.

“Je stuurt hem op pad en hij ziet meteen wat er moet gebeuren”

Omdat Eh Kler een uitkering heeft, begeleidt Yvonne Schreven van Werkzaak hem in het vinden van een baan.  Yvonne kwam bij Fruitteler Marinus Sterrenberg terecht. Samen met zijn ouders heeft hij een fruitbedrijf in Waardenburg en Haaften. Marinus: “Ik stond er gelijk voor open om het te proberen. Maar mijn ouders reageerden in eerste instantie wat terughoudend. Ik had zelf ook best wel twijfel, maar dacht ‘als de inzet er is, dan komt de rest vanzelf’. We spraken een proefweek af met behoud van uitkering. Zijn eerste klusje was het uitbuigen van een boom. Hij deed het meteen op de juiste manier. Dat geldt nog steeds met alles wat hij doet. Je stuurt hem op pad en hij ziet wat er moet gebeuren.”

Inmiddels staat Eh Kler op de loonlijst en werkt gemiddeld twee dagen per week bij Marinus. En de toekomst van Eh Kler? Hij vindt het moeilijk om de juiste woorden te vinden. “Ik vind het fijn om hier te werken maar wil uiteindelijk wel werk vinden waarvoor ik gestudeerd heb. Maar dat is moeilijk in mijn situatie,” zegt hij. Marinus vult hem aan: “Eh Kler wil volwaardig meedraaien in de maatschappij. Hij is veel te intelligent voor het werk wat hij hier doet. Hij heeft meer in zijn mars.”

 Naar boven