Geen bijstand meer voor Saina

Deel deze pagina:

Geen bijstand meer! Toen Saina (33 jaar) uit Culemborg haar eerste loon kreeg, ging ze met haar twee kinderen de stad in. Ze mochten een cadeautje uitzoeken. Dat was in september 2016. Maar Saina’s verhaal begint veel eerder. Eigenlijk al toen ze 17 jaar was en een dochter kreeg. Hierdoor stopte ze met leren. Later kreeg ze nog een zoon. In 2013 maakte Saina een grote verandering mee. Haar relatie liep stuk. Ze kwam alleen te staan met haar jonge twee kinderen. En er was dubbel pech: ze verloor ook nog eens haar baan als schoonmaakster.

Saina: “Ja, ik kreeg in die tijd heel veel op mijn dak en had het erg zwaar. Gelukkig kon ik weer bij mijn ouders wonen. Ik ging naar de gemeente voor een bijstandsuitkering en kreeg daar een begeleidster: Britta. Zij gaf mij de tijd om alle ellende te verwerken. Maar daarna moest ik aan de slag en vroeg Britta wat ik nou eigenlijk wilde. Mijn eigen geld verdienen natuurlijk! Maar hoe? Ik had geen idee. Britta regelde een baantje voor mij als receptionist. Maar dat was niet mijn ding. En toen vroeg Britta of ik weer naar school wilde. Eerst dacht ik ‘ja dag, ik ga niet meer naar school, ik ben 30 jaar!’. Maar daarna dacht ik ‘waarom niet, we zien wel.’ Ik volgde een mbo-entreeopleiding bij het ROC Rivor en liep stage bij het zorgcentrum Beatrix in Culemborg. De gemeente betaalde mijn opleiding en ik bleef in de bijstand. Daar ben ik de gemeente en Britta nog steeds dankbaar voor.”

Twee diploma’s
Saina liep stage in de huiskamer van het zorgcentrum voor ouderen. En ze was een goede student want na 5 maanden had ze al haar diploma. Ze vond het werken in de zorg met oude mensen zo leuk dat ze verder wilde leren. Ze koos voor de mbo2 opleiding Helpende. De gemeente betaalde ook deze opleiding. En weer haalde ze met hard werken en veel doorzettingsvermogen haar diploma. Dat was in mei 2016.

Geweldige ouders
Saina: “Het was best zwaar hoor; studeren, kinderen opvoeden en stage lopen. Gelukkig heb ik geweldige ouders die mijn kinderen opvangen. En mijn dochter past nu ook wel eens op haar broertje.

Ik had ook momenten dat ik jankend wilde opgeven. Maar dan dacht ik aan mijn kinderen. Zij zijn alles voor mij en ik wil dat ze het goed hebben. En ik wil ze meegeven: je kunt altijd omhoog klimmen, hoe zwaar je leven ook is.”

Een baan!
Met haar twee diploma’s op zak schreef Saina een open sollicitatiebrief aan zorgcentrum De Betuwe. Ze wilde een baan in de ouderenzorg. En… ze werd aangenomen! Saina: “En mijn nieuwe werkgever gaf me ook nog eens de kans om weer een vervolgopleiding te volgen. Dat werd Verzorgende niveau 3. Mijn hele opleiding wordt nu door het bedrijf betaald! Vanaf 1 september 2016 had ik een baan en was ik uit de bijstand.”

Britta Mittendorf van Werkzaak is de trotse werkcoach van Saina: Ze vertelt: “Saina heeft haar schouders eronder gezet, ik vind het zo knap! Een alleenstaande moeder, twee kinderen opvoeden, het huishouden doen, studeren en stage lopen. Petje af!"

Pyjamadag
“Ik ga nu één dag naar school. Weet je, als ik niet in de bijstand terecht was gekomen, had ik nooit een opleiding gedaan. Als ik nu naar mijzelf kijk, dan is er heel veel veranderd. Ik ben sterker geworden, voed in mijn eentje mijn twee kinderen op en regel alles zelf. Ik ben blij dat ik heb doorgezet. Dus… als je echt iets wil, moet je geen smoesjes verzinnen maar het gewoon doen. Mijn werk is best zwaar. Maar op een vrije zondag houd ik met mijn kinderen een pyjamadag en kijken we filmpjes. Daarna kan ik er weer tegenaan”, zegt Saina lachend.

 Naar boven