Noura geeft nooit op

Deel deze pagina:

Als Noura (24 jaar) twaalf jaar is gaat zij naar het speciaal onderwijs. Op het reguliere onderwijs presteert Noura ondermaats. “Ik had het moeilijk. Ik kon niet meekomen met mijn klasgenoten. De lat lag te hoog. Ik zat midden in de pubertijd en koos er voor een hoofddoek te gaan dragen.”

Het was een omkeerslag in positieve zin.

“De hoofddoek gaf mij rust en op de nieuwe school leerde ik op mijn eigen tempo werken!”

Noura gaat daarna naar het vmbo op een reguliere middelbare school. Dat gaat haar goed af. Ze haalt haar diploma. Daarna volgt zij een mbo-opleiding Receptioniste / Telefoniste. “Het examen was stressen. Er viel echt een last van mijn schouders toen ik hoorde dat ik geslaagd was!” Noura had de smaak te pakken en wilde verder leren. Ze koos de opleiding Secretaresse.

“Ik ben leergierig en vond het een leuke opleiding. De vreemde talen vond ik lastig. Ik volgde nooit eerder Duitse of Engelse lessen. Ik voelde mij onzeker. Uiteindelijk durfde ik niet meer naar school. Ik wilde niet opgeven, maar ik kwam niet vooruit. Samen met mijn begeleider besloot ik te stoppen met de opleiding. Ik baalde enorm!”

Vrijwilliger in het ziekenhuis

Noura gaat aan de slag in de thuiszorg. Door bezuinigingen kan zij hier niet blijven en komt zij thuis te zitten. “Ik solliciteerde, maar steeds zonder resultaat. Ik liet mij niet uit het veld slaan en besloot dat ik geen gat wilde in mijn CV. Ik begon als vrijwilliger in het ziekenhuis Leidsche Rijn. Ik had het naar mijn zin alleen geen inkomen. Ik had ook geen spaargeld meer. Ik vroeg een uitkering aan bij Werkzaak Rivierenland.”

“Ik volgde workshops en deed mee aan het programma Job Actief. Dat betekende 12 weken intensief werken aan jezelf en leren te solliciteren. Ik heb hier veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe je een elevatorpitch geeft. Op de laatste dag van Job Actief bood het CB in Culemborg mij een baan aan!”

“Ik werkte 3 maanden bij het CB met behoud van uitkering.” Ze scant boeken en pakt cadeautjes in. Het is een mooie opstap naar haar vaste baan in de thuiszorg bij Home Works. “Dit werk vind ik hartstikke leuk. Ik heb persoonlijk en warm contact met de mensen. Ik werk nu 4 weken bij een oudere dame met een gebroken been. Ik vind het heel eervol dat ik haar kan helpen.”

Vallen en opstaan

“Ik ben vanaf nul begonnen. Het is vallen en opstaan. Ik twijfelde aan mijzelf en voelde mij een mislukkeling. Mijn studie lukte niet en ik kon geen werk vinden. Mijn moeder heeft mij altijd gemotiveerd om door te zetten. Zij heeft nooit de kans gehad om te gaan studeren.

"Ook mijn werkcoach Petra heeft veel voor mij gedaan. Een goede klik met je werkcoach is heel belangrijk. Zij gaf mij zelfvertrouwen en het duwtje in de rug.”

Meisjesdromen

Noura ziet de toekomst weer rooskleurig in. ”Ik heb mijn rijbewijs, een vlotte babbel en een eigen inkomen. Ik wil binnenkort gaan samenwonen met mijn zusje. En daarna een online webshop voor Arabische kleding opstarten. Van kleins af aan ben ik gek op mode en ik weet dat er veel vraag is naar Arabische kleding. ”

 Naar boven