Puur Betuws: lokaal, sociaal en lekker

chauffeur

We zijn op de Poppenbouwing en spreken een tweemanschap: Rutger & Rutger. Dat klinkt alvast goed! Beide Rutgers zijn werkzaam bij Puur Betuws, een initiatief van Werkzaak Rivierenland, coöperatie de Fruitmotor en Food Value. Een initiatief dat tot stand kwam vanuit een gezamenlijke missie: Gezonde, lokaal geproduceerde producten verkopen via sociale werkgelegenheid en met eerlijke prijzen voor de producent.

Rutger & Rutger, wie is wie

"Ik ben Rutger, operationeel manager bij Puur Betuws, ik ben onder andere verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing en zorg ervoor dat de planningen worden gemaakt en doorgesproken met de chauffeurs, daarnaast heb ik contact met onze leveranciers.”Het mooie aan Puur Betuws is dat zij zich volledig richten op het vergroten en verstevigen van de lokale economie. Alle producten worden duurzaam geteeld en met oog voor het milieu getransporteerd.

De andere Rutger rijdt in een elektrische bus met zonnepanelen en zorgt ervoor dat hij altijd de meest efficiënte route rijdt.

“En ik ben Rutger, samen met mijn collega Cor chauffeur bij Puur Betuws. Wij zorgen ervoor dat de producten bij de leveranciers worden opgehaald en bij onze klanten worden bezorgd. We leveren aan bedrijven en aan particulieren.”

“Ik ben er echt mee bezig en bedenk vaak in het weekend al hoe ik het best kan rijden die week. Daarbij houd ik rekening met wegopbrekingen, doodlopende wegen of straten met éénrichtingsverkeer. Én rij ik zo dat ik ook makkelijk en op tijd bij een elektrisch laadpunt kan komen. Want dat is nogal een dingetje. Met de bus moet ik rekening houden met de wind, de belading, de lichten en de airco. Dat heeft allemaal effect op de accu. Waait het bijvoorbeeld hard, dan moet ik eerder opladen."

Rutger weet wat hij moet doen

Rutger houdt van auto’s en weet er veel van. Bij zijn vorige werkgever, een benzinestation, is hij met zijn autokennis een aantal doorrijders (tanken zonder te betalen) op het spoor gekomen op basis van kenteken, maar ook op type auto en bouwjaar. Een echte kenner dus. Die zich goed op zijn plek voelt in deze functie. Op zijn vorige werkplek kreeg hij teveel prikkels, maar hier gaat dat helemaal goed. Zijn werkcoach Denise speelt hier een grote rol in. Zij helpt Rutger in zijn verdere ontwikkeling. Ze heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat Rutger nu ook gecertificeerd chauffeur is. Hij kreeg een opleiding bij Delistaf waar hij leert hoe hij met klanten om gaat en ook in plotselinge situaties weet wat hij moet doen.

De wereld een beetje mooier maken

Al met al zorgt de samenwerking die Werkzaak is aangegaan met De Fruitmotor en Food Value ervoor dat de wereld weer een beetje mooier wordt. Eten van de grond waar je leeft is gezonder voor je. Het productieproces en het transport wordt zo duurzaam mogelijk ingericht. De producenten krijgen 80% van de prijs van hun product uitgekeerd. Dat is meer dan 60% hoger dan dat ze krijgen van de gewone supermarkten. En er wordt samengewerkt met zorgbedrijven, zoals zorgbakkerij Thedinghsweert bijvoorbeeld uit Tiel.

“Er wordt met zorg gekeken naar de hele keten. Van producent tot medewerkers, transport en product. Van sociaal ondernemen tot de duurzame productie van kwaliteits eten. Werkzaak staat ook met dit initiatief volop in het leven met een duidelijke toekomstvisie en praktische daadkracht. Dat is mooi om te zien,” sluit Rutger af.

En dat is het zeker. Een mooi en werkbaar initiatief dat Puur Betuws. Interesse om met ons samen te werken? Als leverancier of als afnemer? Neem voor meer informatie een kijkje op: https://puurbetuws.nl/.

Zoek jij medewerkers en wil je een kosteloos adviesgesprek?