Het Leerlab van Werkzaak Rivierenland

Leerlab

In het Leerlab ontwikkelen wij werkzoekenden en onze medewerkers uit de productiehallen zodat zij een passende (leer)werkbaan kunnen vinden of behouden. Het is een bijzondere plek waar ontwikkeling van talent centraal staat. 

Project Sociale inclusie

Binnen het Leerlab voeren wij het project Sociale Inclusie uit, wat mede gefinancierd is door de Europese Unie. 

Hieronder vallen de vele verschillende cursussen en trainingen die wij geven die de zelfredzaamheid op de arbeidsmarkt vergroten. Denk aan Nederlandse taaltrainingen, het aanleren van digitale vaardigheden, het leren omgaan met geld, leren solliciteren of empowermenttrainingen. 

Werkzaak heeft als ambitie dat iedereen mee kan doen in de samenleving. We geloven sterk in de kracht van werk. Werk draagt bij aan zelfstandigheid, gezondheid en geluk. Leren en je talenten te ontwikkelen vergroot niet alleen de kans op werk, maar ook iemands welzijn.

Hoe werkt leren in het Leerlab?

Een leertraject in het leerlab verloopt via de werkcoach van een werkzoekende of medewerker in onze productiehallen. De werkcoach meldt iemand aan bij het Leerlab voor het aanleren van vaardigheden om de kans op werk of behoud van werk te vergroten. Of om verdere ontwikkeling in een baan te bevorderen. 

Na een intake, begeleiden de Leerlabbegeleiders van Werkzaak Rivierenland deze persoon individueel of groepsgewijs bij het aanleren van deze vaardigheden. De Leerlabbegeleider kijkt wat nodig is om dit te realiseren, dit is maatwerk. Hierbij wordt een ontwikkelplan opgesteld per werkzoekende of medewerker om de leerdoelen op te stellen.  Het aanleren van deze vaardigheden zijn gericht op verbeteren van:

  • De Nederlandse taal. Dit kan gaan om lees- schrijf- luister- en spreekvaardigheid. De doelen kunnen verschillend zijn. Denk aan: het taalniveau verhogen omdat iemand een opleiding wil volgen waarbij B1 of 2F niveau vereist is. Of de vaktaal verbeteren om het werk beter te kunnen (gaan) uitvoeren. Of leren om alle invulvelden van een aanmeldformulier goed te begrijpen en in te vullen.
  • Basis digitale vaardigheden, zoals omgaan met de computer, mail, DigiD, Word, Excel, Powerpoint en de apps op iemands telefoon. Ook hier kunnen doelen verschillend zijn. Denk aan: het Officepakket volledig beheersen om je functie goed te kunnen uitoefenen. Of heel praktisch leren hoe je een reiskostendeclaratie moet invullen, versturen als bijlage in een e-mail en verzenden aan de juiste contactpersoon.  Of leren omgaan met de OV app op je telefoon  om te leren reizen te plannen en te weten hoe laat een bus of trein vertrekt.
  • Budgettraining om te helpen bij de financiën. De doelen kunnen verschillend zijn. Denk aan: ik wil gezond eten, maar zo goedkoop mogelijk. Waar kan ik op letten tijdens het boodschappen doen?  Of hoe kan ik korting krijgen bij nutsbedrijven zodat mijn maandelijkse lasten naar beneden gaan. Of ik wil beter inzicht in mijn uitgavenpatroon, hoe kan ik dit inzichtelijk maken en besparen op een aantal zaken?
  • Lichamelijke en psychisch gezondheid verbeteren. Hier kunnen ook de doelen wisselen. Denk aan: het (beter) leren omgaan met stress. Of zelfdiscipline en doorzettingsvermogen vergroten. Het verbeteren van de sociale vaardigheden om beter te kunnen samenwerken met collega’s. Leren opkomen voor jezelf en goede feedback geven. Of het sociale netwerk leren vergroten zodat iemand meer sociale steun ervaart. Of leren om af te wisselen in houding tijdens het werk.
  • Vaardigheden rond solliciteren verbeteren zoals sollicitatietraining, cv maken, beroepenoriëntatie, netwerken en omgaan met socialmedia.