Ondersteuning als je een arbeidsbeperking hebt

afbeelding Man werkt met robotarm

Welke ondersteuning kun je van Werkzaak Rivierenland krijgen als je een arbeidsbeperking hebt?

Door een ziekte of beperking is het soms lastig om een baan te vinden. Bijvoorbeeld omdat je daardoor minder snel kunt werken. Of omdat je extra ondersteuning nodig hebt. Je werkcoach kan je meer vertellen hoe wij jou helpen. Naast bijvoorbeeld hulp bij solliciteren, kunnen we jou ook proberen te koppelen aan een werkgever die al bij ons bekend is. Als je al een werkgever hebt adviseren wij deze over subsidies en vergoedingen. 

Werkzaak Rivierenland maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen door deze te adviseren over de zogenaamde loonkostensubsidie en andere vergoedingen voor hulpmiddelen.

Wanneer kan je werkgever loonkostensubsidie of andere ondersteuning aanvragen?

Een werkgever kan loonkostensubsidie krijgen voor medewerkers die in het doelgroepregister staan. Het doelgroepregister is een landelijke lijst van UWV van mensen met een arbeidsbeperking.

Wel of niet zichtbaar in doelgroepregister?
Werkgevers en Werkzaak kunnen opzoeken of je in het register staat.

  • Vind je het goed dat ze in het doelgroepregister je naam kunnen zien? Dan hoef je niets te doen.
  • Wil je niet dat werkgevers of Werkzaak je kunnen vinden in het doelgroepregister? Ga dan op de website www.uwv.nl naar ‘Mijn UWV’. Log daar in met je DigiD en vink dan de volgende optie aan: ‘niet zichtbaar in doelgroepregister’.

Hoe vraagt een werkgever loonkostensubsidie aan?

Stap 1 – Aan het werk

Als je ergens gaat werken, begin je meestal met een proefperiode. Zo kan de werkgever zien of het werk bij je past.

Stap 2 – Aanvraag subsidie

Wil je werkgever graag dat je blijft en krijg je een contract? De werkgever kan dan loonkostensubsidie aanvragen bij Werkzaak. Voor deze aanvraag geeft de werkgever informatie over jou aan Werkzaak.

Stap 3 – Onderzoek 

Er komt iemand langs om te onderzoeken hoe goed jij je werk kunt doen. Deze onderzoeker bepaalt je ‘loonwaarde’. Je loonwaarde is een ander woord voor hoe je werkt, hoe snel je werkt en hoeveel dagen per week je kunt werken.

Stap 4 - Gesprek met Werkzaak

Iemand van Werkzaak komt langs op je werk. Samen met je werkgever bespreken jullie de uitkomst van het onderzoek.

Welke mogelijkheden zijn er voor extra ondersteuning van Werkzaak?

Als je in het doelgroepregister staat, kan je werkgever naast loonkostensubsidie ook andere vormen van ondersteuning aanvragen bij Werkzaak. 

Vergoeding voor werkplek aanpassingen 

Moet je werkplek worden aangepast? Dan kan je werkgever een vergoeding aanvragen. Bijvoorbeeld voor de kosten van een aangepaste bureaustoel, speciale schoenen of een brailleleesregel.

Extra vergoedingen werkgever 

Je werkgever kan een aantal vergoedingen aanvragen als hij iemand in dienst neemt die in het doelgroepregister staat:

  • De werkgever kan een extra verzekering aanvragen. Met deze no-riskpolis krijgt je werkgever een vergoeding voor de uren dat je ziek bent.
  • Werkgevers kunnen jaarlijks geld krijgen voor medewerkers met een laag salaris. Dit is het lage-inkomensvoordeel.
  • Werkgevers kunnen jaarlijks geld krijgen als ze medewerkers in dienst nemen die moeilijk aan het werk komen. Dit is het loonkostenvoordeel.