Cirtex: pionieren met inclusie en circulaire textielketen

afbeelding textiel met mensen die sorteren

Wat gebeurt er met de 1,8 miljoen kilo textiel die de inwoners van Rivierenland jaarlijks inleveren in de textielcontainers en op de milieustraten?

Coöperatie Cirtex (Avri, Werkzaak en 2Switch) creëert een circulaire verwerkingsketen voor het afgedankte textiel van de 240.000 inwoners uit het gebied. Het textiel gaat naar kringloopwinkels of wordt grondstof voor nieuwe producten. En dat op een zo inclusief mogelijke manier: waar het kan, zet Cirtex medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in. 

Zij sorteren het textiel in verschillende soorten en kwaliteiten. De beste kwaliteit gaat de kringloopwinkel in en andere kwaliteiten gaan naar verschillende ketenpartners die het circulair verwerken tot andere eindproducten of halffabricaten.

Samenwerken met startups

Met de samenwerking tussen Avri, Werkzaak Rivierenland en 2Switch zijn 3 belangrijke pijlers gedekt: de aanlevering van textiel, menskracht voor het sorteerproces en een afnemer met de benodigde kennis van de markt van tweedehandskleding. Omdat maar 10 procent van het textiel geschikt is om tweedehands te verkopen, zijn er veel samenwerkingen aangegaan om de andere 90 procent te verwerken. Dat zijn diverse regionale partijen en startups, zoals i-did, Planq, CLS-Tex, Htex en Heigo. Zij maken van vervezeld textiel mooie nieuwe producten. Zoals bijvoorbeeld i-did, die onverkoopbare kleding omtovert tot prachtige tassen en accessoires van gerecycled vilt. Of vast straatmeubilair zoals bankjes en plantenbakken. 

Medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt: ervaring opdoen en salaris

Bij Cirtex verdienen de medewerkers een echt salaris. Dus ook de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gemeenten hoeven hierdoor geen uitkeringen aan hen te verstrekken, wat een flinke besparing oplevert. De mensen die snel leren stromen door naar regulier werk bij andere werkgevers. Voor iedere medewerker geldt dat zij kennis en ervaring opdoen.

Karima Bouchtaoui, wethouder Sociaal Domein bij de gemeente Zaltbommel en voorzitter van de Raad van Toezicht van Cirtex: "Als iemand op welke manier ook een afstand tot de arbeidsmarkt heeft en aan de slag kan bij organisaties als Cirtex, dan doet dat veel voor die persoon. Niet alleen voor de sociale contacten en financiële zelfstandigheid. Maar ook het mee kunnen doen in de maatschappij geeft veel zelfvertrouwen."

Lees een mooi interview met Walter Brouwer, directeur Avri en bestuurder van Cirtex op de site van Sociaal Bestek 

Wil jij werk aan Werkzaak uitbesteden of mensen in dienst nemen? Wij adviseren je graag!

Succesverhalen

Successverhalen