Marieke is trots op haar mbo diploma facilitair

afbeelding vrouw maakt tafel schoon

Marieke werkt in de schoonmaak bij Werkzaak Rivierenland. Zij behaalde haar diploma mbo-niveau 2 facilitaire diensten. Daar is zij trots op, want het was niet gemakkelijk.

“Ik werkte in de productie en dat beviel mij niet. Het was saai. Ik was het snel zat. Daarna ging ik vrijwilligerswerk doen bij Fort Vuren. Dat was schoonmaak, bedden doen en soms het ontbijt. Toen dat ophield zat ik thuis.”

Ze kijken naar wat je wel kan

Marieke kreeg begeleiding van Werkzaak. De werkcoach stelde voor om in de schoonmaak te gaan werken. “Dat wilde ik wel. Ik dacht, ik ga gewoon kijken hoe het gaat. Ik voelde mij er al snel thuis. Ik voelde me serieus genomen. Ze kijken niet naar de beperking – ik ben licht autistisch-. Ik werd goed opgevangen. Het was best makkelijk.”

De droom over een opleiding komt toch uit

Ze begon al eens eerder met een opleiding en stopte omdat het niet ging. Toch wilde ze meer leren. Het mbo-niveau 2 facilitair sloot goed aan bij het werk wat ze doet. “Ik leerde er over gebouwenbeheer, veiligheid, logistiek, horeca en hoe je omgaat met feedback en klachten. Het leukste van de opleiding vond ik het toepassen van de praktijkopdrachten.

Veel moeite om te leren

Ik weet nog goed dat sommige dingen te snel gingen voor mij. Ik had soms meer tijd nodig en dat vonden ze niet erg. Met plannen en organiseren had ik veel hulp nodig. En die kreeg ik van alle kanten: werkcoach Monica, leermeester Rinie, leraren op school en mijn ouders. Ze waren heel geduldig met mij. Uiteindelijk heb ik het toch zelf! Gewoon doorzetten want opgeven was geen optie omdat ik al zo’n eind op weg was. Ik ben nu blij en opgelucht. En nu ik terugkijk viel het allemaal best wel mee.

De hele dag bezig en fijne collega’s

Ik ben heel blij met mijn schoonmaakwerk bij Werkzaak. Het vaste ritme is fijn en ik werk met een gezellige groep collega’s. Ik hou ervan om bezig te zijn en niet de hele dag te zitten. Ik kom nu in alle productiehallen en andere afdelingen. Ik leer ook de andere mensen kennen die hier werken. Dit sociale contact is fijn. Dat heb ik wel gemist toen ik op mijn achttiende van school ging. De hele dag thuis zitten is niets.

Doorzetten levert wat op

Ik ben trots op mijn diploma en dat ik doorzette. Ik ben echt heel blij. Ik ben nu een stuk gelukkiger dan drie jaar geleden toen ik hier kwam. Ik heb een vaste baan, een diploma, sociale contacten en haalde mijn rijbewijs. Ik kom nu zelf met mijn elektrische brommobiel auto naar Geldermalsen.

“Ik ben trots dat ik doorzette. Ik heb een vaste baan, een diploma en sociale contacten.”

Toekomstplannen?

In de toekomst wil ik meer doen met ruimtes inrichten bij evenementen of markten. Bij Werkzaak heb ik wel eens een ruimte ingericht voor een vergadering of een lunchtafel klaargezet. Ik stond ook met mijn moeder achter een marktkraam.”

Iedereen moet op zijn eigen niveau kunnen werken

Werkcoach Monica Blok: “Ik zie dat Marieke veel zelfstandiger geworden is sinds ze hier werkt. Bij Werkzaak steken wij in op het ontwikkelen van mensen. Omdat het belangrijk is dat iedereen op zijn eigen niveau kan werken. Als blijkt dat mensen meer kunnen dan wat ze leren door het basiscertificaat schoonmaak, is de vervolgopleiding Beroeps Begeleidende Leerweg MBO niveau 2 facilitair een goede optie. Zij kunnen dan breder ingezet worden en bij meer soorten werkgevers aan de slag.”

Leermeester schoonmaak verbindt opleiding en praktijk

Rinie van Haren: “Als praktijkbegeleider in onze leerwerkroute Schoonmaak begeleid ik mensen om schoonmaak werk goed te kunnen doen. Ik ben tegelijk de leermeester voor de opleiding MBO niveau 2 facilitaire diensten. Deze opleiding duurt 2 jaar. De leerlingen werken 4 dagen en gaan 1 dag naar school. Ik maak de oefen-praktijkopdrachten en de examenopdrachten en geef feedback op hoe ze het uitvoeren. Schoonmaak hoort bij dienstverlening. Het is dankbaar werk omdat je meteen resultaat ziet van wat je doet en je maakt er andere mensen blij mee.

Het plannen en organiseren was moeilijk voor Marieke. Ik besteedde daar veel aandacht aan. Ze heeft het goed opgepakt en ging vooruit. Ik zag Marieke groeien van een bescheiden meisje naar iemand die staat voor haar vak.”

Andere succesverhalen

Andere succesverhalen