Rinse is blij dat hij rustig kan leren

Afbeelding: man in productiehal met mallen

Een startend bedrijf dat mensen aanneemt met een kwetsbare arbeidspositie. Grown.bio in Heerewaarden koos daarvoor toen zij drie jaar geleden begonnen. Een aantal eenvoudige werkzaamheden zijn geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

In maart 2021 namen ze de 18-jarige Rinse aan. "Werkzaak Rivierenland zorgde ervoor dat ik bij dit bedrijf kan werken. Ze luisteren hier naar me en denken mee over wat voor mij handig is."

Vervanger van piepschuim

Grown.bio maakt biologisch afbrekende verpakkingen en interieurproducten. Ze maken zich sterk voor duurzaamheid. Met schimmels verlijmen ze agrarisch afval in mallen waardoor het één massa in een specifieke vorm wordt. Productie toezichthouder Freek Peters: "Die massa wordt vervolgens gedroogd om de schimmel te doden. Het materiaal is beschermend, isolerend, waterafstotend en brandwerend." Het is een veelzijdig materiaal. Zo worden er bijvoorbeeld stoelen, lampenkappen en parfumverpakkingen van gemaakt. "Eigenlijk is dit de vervanger van piepschuim."

Planbord brengt structuur in werk

Grown.bio wil ook sociaal duurzaam zijn en koos er bij de start bewust voor om mensen via Werkzaak aan te nemen. Om zo bepaalde werkzaamheden uit te laten voeren door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Rinse werkt bij de handmatige productie waar de mallen worden gevuld. "Wij leren ook weer veel van hem. Een mooi voorbeeld is het planbord dat we hebben opgehangen. Iedere dag geven we aan wat er van hem verwacht wordt." Werkcoach Evert Treur is blij met deze samenwerking. "Er wordt structuur in het werk gebracht en dat is van groot belang voor Rinse. Zo kan hij zijn werk goed volbrengen."

"Ze houden rekening met me en communiceren goed."

Goede communicatie en rust

Voor Rinse is dit zijn eerste baan in dienst van een werkgever. Rinse rondde het vmbo af en wilde een vervolgopleiding gaan volgen, dit lukte niet. Vervolgens is hij op zoek gegaan naar werk. Voor Rinse is extra rust om zich heen belangrijk om zo goed te kunnen werken. "Het werk is nog wennen en soms best wel zwaar maar ik ben blij dat het me lukt." Rinse vult de mallen, maakt ze schoon en doet nog wat andere werkzaamheden tussendoor. "Ik word goed begeleid en kan vragen wat ik wil. Ze houden rekening met me en communiceren goed. Dat vind ik heel fijn, daardoor heb ik rust en kan ik goed werken."

Gestructureerd en nauwkeurig

De werkgever ontvangt voor Rinse een loonkostensubsidie. Werkzaak regelt dit. Grown.bio is blij met Rinse. "Hij is heel gestructureerd, volgt nagenoeg naadloos op wat hem gevraagd wordt en luistert goed. Hij is heel nauwkeurig en daar streven wij naar." Langzaamaan worden er nieuwe stappen genomen. Zo willen ze Rinse betrekken bij de automatische productie. "Ook willen we kijken of Rinse tot vijf uur kan werken. Momenteel werkt hij tot vier uur. Daar zit al een flinke vooruitgang in. Eerst was het tot twaalf uur", vertelt Freek.

Zichzelf verbeteren

Rinse ziet zichzelf de komende jaren hier nog wel werken. "Het opbouwen van de uren gaat goed en het is fijn dat ik niet de hele dag thuis zit. De begeleiding van Evert vind ik ook erg fijn." Rinse wil zich verbeteren in het vullen van de mallen. "De substanties zijn niet gelijkmatig en er kan weleens lucht tussen zitten. Je moet het goed aandrukken en de bovenkant glad krijgen. Dat is het moeilijkste. Maar ik streef naar kwaliteit boven kwantiteit!"

Bijstand voorkomen door samenwerking UWV

Bij Grown.bio zijn inmiddels meer vacatures vervuld via de bemiddeling van Werkzaak zoals een 56-jarige man die vanuit de Werkloosheidsuitkering (WW) een contract kreeg. Door de samenwerking tussen Werkzaak en UWV worden de kansen die er bij werkgevers zijn ook benut voor de WW doelgroep en voorkomen we dat mensen in de bijstand komen.

Zoek jij medewerkers en wil je een kosteloos adviesgesprek?

Andere succesverhalen

Andere succesverhalen