Marion gelooft in een leven lang leren

Afbeelding: vrouw achter laptop aan de telefoon

Na jarenlang te hebben gewerkt in de kinderopvang kwam Marion ineens zonder werk te zitten. En dat viel voor deze bezige bij niet mee. We spreken Marion tijdens haar werk op de Brede Zorgschool de Cambier in Tiel, waar ze na wat omzwervingen met heel veel plezier werkt.

Als je kan werken, moet je gaan werken

Marion is stellig: “Als je kan werken, moet je gaan werken. En dat is niet aan leeftijd gebonden.” Marion straalt, ze is duidelijk op haar plek hier op de Cambier. Ze beaamt dat ze hier een goeie werkplek gevonden heeft. Een plek die niet 1-2-3 was gevonden.

“Nadat ik op een minder prettige manier ineens zonder werk kwam, ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik ben vrijwel gelijk begonnen met vrijwilligerswerk. Ik heb gewerkt bij Vluchtelingenwerk, de Kringloopwinkel en de Voedselbank. Ik hou van mensen en doe graag iets voor mijn medemens en vind het fijn om in dit soort organisaties actief te zijn. Ondanks dat ik mij geen moment verveelde werd het na 4 jaar wel tijd om weer een “echte” baan te vinden. Dat viel nog niet mee!"

Terug de schoolbanken in 

"Ik ben natuurlijk al wat ouder en vroeg mij af of men nog wel op mij zat te wachten. Ik kwam bij Werkzaak. Via hen kon ik een Leerwerkroute opstarten. Ik kon kiezen tussen horeca, IT of receptiewerk. Dat laatste heb ik gedaan met een opleiding in Utrecht. Dat was 3 dagen werken en 1 dag school. En dat vond ik best spannend. Ik heb een hbo-opleiding gedaan jaren geleden, maar als je ouder wordt kun je toch minder goed dingen onthouden. De groep waarin ik terecht kwam bestond uit 12 mensen, allemaal net wat jonger dan ik. Er waren er meer die het lastig vonden om terug de schoolbanken in te gaan. We hebben elkaar er doorheen getrokken. Dat was een goede stimulans voor ons allemaal.”

Hier viel alles op z’n plek

“Ik heb daarna 2 jaar gewerkt bij het KCC van Werkzaak. Een pittige plek door alle problemen die je daar voor je desk en aan de telefoon krijgt.  Doordat ik altijd rustig blijf en aandacht schenk aan iedereen kon ik met mijn open houding wel een luisterend oor zijn. Precies zoals ik dat met mijn vrijwilligerswerk deed. Dat past bij mij en zorgt ervoor dat ik een goed netwerk heb opgebouwd. Dat netwerk heeft me ook hier gebracht. Mijn huidige werkgever, de Cambier, heeft een samenwerking met Werkzaak en vroeg of Werkzaak mensen had die niet zo makkelijk aan een baan konden komen. Ik en een collega zijn toen voorgesteld. Ik werd gekozen en daar ben ik heel blij mee. Hier valt voor mij alles echt op z’n plek.”

"Ik gun iedereen een plek waar ze zo gewaardeerd worden als ik hier."

Werken buiten de deur vergroot je wereld

“Ik kom uit de kinderopvang, dus het werken met kinderen gaat mij goed af. En ik merk dat de leerlingen ook goed met mij door een deur kunnen. Ik krijg allerlei zelfgemaakte cadeautjes. Een mooi naambordje een voetenbankje in allerlei kleuren. Super leuk. Ik draag zelf ook altijd kleurrijke kleding, dus die cadeautjes passen helemaal bij mij. Het werken hier voel ik echt als een verrijking van mijn leven. Ik word gewaardeerd en krijg alle ruimte om mijn eigen werkdag in te richten. Zo pak ik allerlei klussen op en ondersteun ik de leerkrachten waar ik kan. Werken buiten de deur vergroot je wereld. En daarbij is het fijn (en voor mij eigenlijk niet meer dan normaal) als je je eigen geld verdient. Met een baan hoor je er gewoon bij in deze maatschappij. Je ontmoet nieuwe mensen en leert nieuwe dingen. Ik kan iedereen aanraden om eens verder te kijken en naar buiten te gaan op zoek naar een plek waar je je prettig voelt. Óók als je al wat ouder bent.”

De Cambier werkt nauw samen met Werkzaak

Chris Stoof (teamleider VSO Brede Zorgschool de Cambier): "Als school hebben wij regelmatig met Werkzaak te maken. Leerlingen die bij ons op school zitten stromen uit naar Werkzaak of doen werkervaring op in het voortraject. Dit schooljaar hebben we een samenwerking opgezet die ervoor moet zorgen dat leerlingen die uitstromen van school, makkelijker instromen in een werkomgeving. Daarnaast hebben wij werknemers van Werkzaak bij ons werken in de schoonmaak. Super gemotiveerde mensen met hart voor de zaak."

Marion viel direct op

" Eind vorig jaar hebben we besloten om de receptie binnen school anders vorm te geven. Hiervoor zochten we iemand met een bepaalde achterstand tot de arbeidsmarkt. Dat past bij ons. Wij werken met deze doelgroep en zijn daar trots op. Van de sollicitanten die we hierop kregen viel Marion direct op. Ze stak met kop en schouders boven de andere kandidaten uit. Haar energie, haar flair en haar voorkomen deed iets met ons. De beslissing om haar in dienst te nemen was dan ook snel genomen. En daar hebben we nog geen moment spijt van gehad. Marion kent iedereen bij ons, maakt met iedereen een praatje en zorgt ervoor dat de mensen die binnenkomen zich direct thuis voelen. Ze is een grote aanwinst. We vinden het eigenlijk nu al jammer dat we weten dat ze over een aantal jaren met pensioen zal gaan.

Zoek jij medewerkers en wil je een kosteloos adviesgesprek?

Andere succesverhalen

Andere succesverhalen