Iets kunnen en toch zelf geen baan vinden

Afbeelding: Man aan bureau met computerscherm

Mark werkt sinds dit jaar bij Werkzaak Rivierenland op de afdeling informatiebeheer (IB). Mark woonde op verschillende plaatsen. Hij verhuisde van Zaltbommel naar Londen en daarna bracht de liefde hem naar New-York. Sinds vorig jaar is Mark weer terug in Zaltbommel. En dat was wel even wennen.

“Dat was zeker wel even wennen,” vertelt Mark. “Ik ken Zaltbommel natuurlijk heel goed. Het was dan ook thuiskomen. Maar het is natuurlijk geen Londen of New-York. Het leven hier is toch anders."

In de bijstand voelde als falen

"Het was lastig om mijn draai weer te vinden. Ik vond het moeilijk om aan werk te komen. En schaamde me daar ook wel voor. Ik bedoel, ik ben jong en kan wel wat en dan lukt het niet om een baan te vinden. Ik zat in de bijstand en dat voelde eerlijk gezegd helemaal niet goed. Het voelde alsof ik gefaald had. Dat rotgevoel veranderde toen ik in aanraking kwam met Werkzaak.

De werkcoach helpt je goed

Ik kreeg toen een werkcoach. Antoinette. Zij heeft me heel erg geholpen en mij laten zien dat iedereen in de bijstand terecht kan komen. Dat dat helemaal geen schande is. Ze hielp me ook aan werk. Eerst bij Elliz in Company. Daar maakten we mooie spullen. Het voelde goed om weer aan het werk te zijn. Een paar maanden later kwam deze plek bij informatiebeheer (IB)  voorbij. Ik solliciteerde en werd aangenomen.”

Doorleren voor een volgende baan

“Ik heb het heel erg naar mijn zin. Het is fijn werken. Er wordt goed naar je gekeken. En heb je iets extra’s nodig? Dan is daar aandacht voor. Mijn collega’s zijn aardig en ik vind het werk leuk. In november ga ik ook weer naar school. Dan ga ik in Utrecht een opleiding volgen om het IB systeem nog beter te leren kennen. Daar heb ik straks bij een volgende baan ook wat aan.”

"Je bent wie je bent en soms heb je hulp nodig"

Premier van Nederland worden?

“Het liefst zou ik op het ministerie van Buitenlandse Zaken gaan werken. Dan kan ik misschien weer naar het buitenland. Maar het allerbelangrijkste is dat ik werk wil doen waar ik mensen verder mee kan helpen. Als je vraagt naar mijn droombaan, dan denk ik aan premier van Nederland worden. Dan zou ik namelijk zeker weten dat ik voor mijn neefjes en nichtjes een betere wereld achter kan laten. Een schone wereld waar iedereen het goed heeft.”

Advies voor jongeren in de bijstand: geef niet op!

“Tegen jongeren die in de bijstand komen zou ik willen zeggen: geef niet op. Het is geen schande om in de bijstand te zitten. Juist als je in de bijstand zit krijg je hulp. Mijn werkcoach Antoinette is er voor me. Ik kan haar altijd bellen en als het nodig is zit ze me ook achter de vodden. En dat is goed. Je bent wie je bent en soms heb je hulp nodig. En die hulp is er. Laat de moed niet zakken en blijf geloven in jezelf. Ook al voel je je niet goed ga dan tóch naar dat sollicitatiegesprek. Vraag dan tóch die uitkering aan. Daar zijn mensen die je verder helpen. Het heeft mij heel erg goed gedaan.”

 

Zoek jij medewerkers en wil je een kosteloos adviesgesprek?

Andere succesverhalen

Andere succesverhalen