7 tips om laaggeletterde werknemers vitaler te krijgen

afbeelding getekende poppetjes die Gymoefeningen doen

Laaggeletterdheid is meer dan ‘alleen’ moeite met taal. Het heeft veel impact op werk, gezondheid, financiën en sociale contacten.

Voor mensen met laaggeletterdheid is het het kunnen vinden, begrijpen en toepassen van informatie over een gezonde leefstijl moeilijker. Ook ligt eenzaamheid op de loer. Mensen trekken zich terug omdat ze zich schamen of buitengesloten voelen, of zij begrijpen uitnodigingen niet.

Talent inzetten met een beetje hulp

Op de werkvloer kan zich dit uiten doordat laaggeletterde mensen vaker ziek zijn. Dat is jammer, want zij willen net als ieder ander ook graag hun talenten gebruiken, nuttig bezig zijn en sociale contacten hebben via het werk. Hoe kun je hun vitaliteit beïnvloeden?

We geven je 7 tips om laaggeletterde werknemers vitaler te krijgen

  1. Geef laagdrempelige, toegankelijke voorlichting over gezonde voeding en bewegen aan je medewerkers. Een gedragsverandering begint met weten hoe het anders kan. Gebruik makkelijke woorden en korte zinnen. Voeg plaatjes toe om activiteiten uit te leggen of gebruik audioberichten in een mailtje in plaats van tekst.
  2. Regel dat mensen meer bewegen. Stimuleer ze om de trap te nemen en voldoende te lopen zoals bv naar het koffieapparaat en een paar keer per dag even naar buiten. En mocht er budget zijn: geef ze een stappenteller en deel wekelijks een presentje uit voor de winnaars.
  3. Zorg voor een gezonde en betaalbare lunch in de kantine. Leg fruit neer bij het koffieapparaat.
  4. Denk tijdens gesprekken niet te snel dat iemand onverschillig of ongemotiveerd is. Vaak begrijpen mensen de uitleg of de vraag onvoldoende. Wees je hiervan bewust in het contact. Wanneer je vermoedt dat de taalvaardigheden van iemand onvoldoende zijn, zet dan de Taalmeter in.
  5. Doe eens gek, koop stepjes om door de gangen van je bedrijf te racen, of een tafelvoetbaltafel, of doe samen met je medewerkers bewegingsoefeningen in de vorm van een spel.
  6. Verbind taal met gezondheidsvaardigheden door gebruik te maken van scholingsactiviteiten voor laaggeletterden, zoals Voel je goed!. Deze cursus verbindt gezond eten en voldoende bewegen met gedragsverandering zoals motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de verleidelijke eetomgeving. Verder wordt stilgestaan bij eten en bewegen met je kinderen, culturele aspecten, communicatie met de diëtist en huisarts en vervolglessen in taal en/of rekenen. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers gemiddeld 2,8 kg zijn afgevallen, een verbeterde algemene gezondheid ervaren; meer fruit eten en beter kunnen opschrijven wat ze bedoelen.
  7. Geef camouflagecursussen. Met deze cursussen laat je medewerkers iets leren, zónder het expliciet te benoemen. Organiseer bijvoorbeeld een cursus 'koken binnen je budget', waarbij je niet alleen een lekker gerecht op tafel leert toveren, maar ook werkt aan je taalvaardigheden. Of organiseer een sportclinic na werktijd, waarbij je werknemers laat sporten en tegelijkertijd gezondheidsvaardigheden bijbrengt.

Twijfel of je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wilt inzetten?

Wij hebben een bestand van werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt die graag aan de slag willen en talenten hebben. Wil je deze mensen graag inzetten maar zie je op tegen extra werk of andere zaken?

Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij nemen veel werk voor jou uit handen en weten alles over subsidies en over regelingen voor onder andere werkplekaanpassingen.

Zoek jij medewerkers en wil je een kosteloos adviesgesprek?

Succesverhalen

Successverhalen
Nieuwsbrief voor werkgevers ontvangen?

Wil je de twee-maandelijkse nieuwsbrief ontvangen over o.a. sociaal ondernemen, technologie voor inclusie, omgaan met cultuurverschillen en nog veel meer?