Onbenut arbeidspotentieel lost personeelstekort op

afbeelding man in magazijn met dozen

Ben jij een werkgever die zijn vacatures moeilijk vervult krijgt? Dan sta je niet alleen. Het CBS berekende dat voor het eerst in 50 jaar het aantal vacatures in Nederland hoger is dan het aantal werkelozen. Een nieuw probleem waar ook nieuwe oplossingen voor nodig zijn.

Werkzaak Rivierenland biedt oplossing voor personeelstekort

De oplossing die Werkzaak Rivierenland al bij veel bedrijven succesvol toepaste is: gebruik het onbenutte potentieel aan arbeidskracht. In Rivierenland hebben we honderden mensen voor wie werken niet een vanzelfsprekendheid is. Mensen die wel graag aan de slag willen. Mensen die talenten hebben. Mensen die jouw nieuwe medewerker kunnen zijn als je ze de kans en de juiste support geeft. Misschien vraagt het wat omdenken. Bijvoorbeeld dat je niet naar een schaap met 5 poten moet zoeken, dat je open staat voor het aanpassen van een werkplek, voor jobcarving of functie creatie. Dat je meer persoonsgericht wil werven en wil investeren in opleiden.

In de praktijk bewezen

Want dan zijn er veel meer mensen voor jouw bedrijf binnen bereik. Werkzaak hielp zo al veel bedrijven aan nieuwe medewerkers. De voorbeelden van werkgevers in Rivierenland maken onze werkwijzen en de mogelijkheden het beste duidelijk.

Gert is een top shovelchauffeur bij Zagron dankzij een lift

Afbeelding
afbeelding man op shovel met een lift

Gert is 20 jaar en een hele goede shovelchauffeur. Hij is zeer gemotiveerd om te werken en te leren. Gert heeft ook sinds zijn geboorte een spierziekte waardoor hij moeizaam in een shovel klimt. Werkgever Zagron zag het potentieel van Gert en nam hem aan, Werkzaak loste het beklimmen van de shovel op met een technisch hulpmiddel, een shovellift. Zagron is nu erg blij met Gert. Ad van Zagron: ‘’Gert is een vakman op de machine en met onze klanten. Hij heeft een goede kijk op het werk en iedereen vindt hem leuk. Het is belangrijk om mensen met talenten zoals Gert een kans te geven, want iedereen verdient een plekje. En wie goed doet, goed ontmoet!’’ En Gert ziet het zo: ‘’Ik zie mezelf hier nog lang werken. Ik heb het enorm naar mijn zin en ik word goed begeleid. In de toekomst wil ik graag een keer kijken of ik ook op de kraan kan werken.”

Statushouders succesvol in de bouw en techniek

Een goede vakman in de techniek kan ook een statushouders zijn die in zijn eigen land al het vak beoefende en in Nederland als zij-instromer de techniekopleiding bij Bouwmensen Rivierengebied volgt. Daar leren zij de specifieke Nederlandse aandachtspunten en verbeteren hun Nederlandse vaktaal.

Harrie van Bouwmensen: “De vakvaardigheid blijkt al behoorlijk hoog. We passen ons groepsaanbod daarop aan en bieden ook meer individuele trajecten. De mensen die snel uitstromen bieden we terugkomdagen aan. Die gebruiken we dan om specifieke wensen van werkgevers of de medewerkers zelf in het lesaanbod aan te bieden. Verder ben ik echt aangenaam verrast door de motivatie, inzet en vakvaardigheid. De mensen hebben een paar jaar noodgedwongen stilgezeten en zijn echt blij dat ze weer hun handen uit de mouwen kunnen steken, hun eigen geld kunnen verdienen en iets terug kunnen doen. Bovendien hebben we veel lol met elkaar.”

Werkgevers moeten soms wennen aan het aannemen van een statushouder. Bijvoorbeeld omdat ze een taalprobleem verwachten. Werkgevers die de stap zetten zijn achteraf altijd tevreden over de nieuwe medewerker. Het gaat om tegelzetters, stukadoors, timmermannen, metselaars en installateurs.

Leergierige aanpakker van 60 plus bij Mainfreight

Afbeelding
afbeelding man en werkgever in magazijn

Hans was na een administratieve baan van 36 jaar, 6 jaar werkloos. Bij de co-packafdeling van Mainfreight gooide hij het over een totaal andere boeg. Aangemoedigd door zijn werkcoach bij Werkzaak behaalde hij zijn heftruck- en reachtruckcertificaat en solliciteerde op 62-jarige leeftijd bij Mainfreight in Zaltbommel. Mainfreight gunt iedere organisatie een medewerker als Hans: “Hans is loyaal en betrokken. Hij is er altijd, pakt het snel op, is proactief én durft vragen te stellen.” Als het aan Hans ligt blijft hij hier tot zijn pensioen. Als het aan de werkgever ligt ook nog daarna.

Werkzaak vindt en begeleidt medewerkers, ontzorgt én regelt de potjes geld

Werkzaak kent nog veel meer mensen die net als deze voorbeelden aan het werk willen, een talent hebben en zich kunnen ontwikkelen. Als ze de kans krijgen en wat support.

Probeer het uit

Werkgevers anno nu stellen ons steeds vaker vragen over inclusief werkgeverschap en sociaal ondernemen. Werkzaak heeft veel expertise op dit terrein en de werkgeversadviseurs kunnen altijd meedenken. Ze zijn expert in het analyseren van productieprocessen om jobcarving vorm te geven. We kennen de financiële regelingen en kunnen die voor werkgevers regelen. Dat kan gaan om een vergoeding voor loon als een medewerker niet 100% presteert of de aanschaf van een hulpmiddel zoals de lift van Gert. Ook bieden we daar waar nodig tijdelijk of langdurige begeleiding aan medewerkers waardoor wij de werkgever ontzorgen. En wist u dat Werkzaak intensief samenwerkt met UWV en we dus ook goed kunnen informeren over beschikbare talenten bij het UWV. Rivierenland heeft nog veel ongebruikt talent thuis zitten. Probeer deze mogelijkheid eens als oplossing voor je personeelstekort. Ook proefplaatsingen zijn mogelijk om het eens te ervaren.

Neem voor een vrijblijvend gesprek contact op met een van onze adviseurs!

Zoek jij medewerkers en wil je een kosteloos adviesgesprek?

Succesverhalen

Successverhalen
Nieuwsbrief voor werkgevers ontvangen?

Wil je de twee-maandelijkse nieuwsbrief ontvangen over o.a. sociaal ondernemen, technologie voor inclusie, omgaan met cultuurverschillen en nog veel meer?