Een voorproefje op het ‘echte’ werk

jongere in hallen

Zorgschool de Cambier in Tiel en Werkzaak Rivierenland hebben de handen ineengeslagen om jongeren de kans te geven zich verder te ontplooien. Twee dagen in de week komt een kleine groep jongens en meiden in de leeftijd van 16 tot 19 jaar naar Werkzaak om in Hal 10 aan het werk te gaan.

Een goede start naar een volwassen werkplek in een traject dat praktisch laat zien wat de jongere in kwestie kan en waar hij of zij straks het best op z’n plek zou zijn.

Je ziet ze groeien, sociaal en ook hun zelfvertrouwen

Praktijkobservatie begeleider Peter Kahman is enthousiast en blij met de samenwerking met Cambier. “Door deze jongeren de kans te geven om, in deze fase van hun opleiding, een voorproefje te nemen op het 'echte' werk krijgen zowel de leerling als de school een veel beter inzicht in wat ze kunnen. Ze nemen als het ware vanuit de beschutte wereld van school de eerste stappen in de boze buitenwereld.

Ik ben ervan overtuigd dat als je de mens de ruimte geeft ze veel meer kunnen dan dat ze zelf én de schoolbegeleiding misschien wel gedacht hadden. De jongeren die hier komen krijgen de kans om zich verder te ontplooien en te groeien in hun ontwikkeling. Je ziet ze groeien, sociaal gezien, maar zeker ook in hun zelfvertrouwen. En dat is mooi om te zien,” aldus Peter.

Gezien worden en positieve feedback ontvangen doet goed.

Kans om te kijken wat wel en wat niet kan

“De jongeren zijn het hele laatste schooljaar twee dagen in de week te vinden in Hal 10 van Werkzaak. Rond de kerstperiode zijn ze ook extern aan het werk bij een kerstpakketten leverancier in Vuuren. Dat maakt de wereld nog een stukje groter. Het werk buiten school geeft de kans om ze goed te observeren. We kijken echt naar wat wel en soms ook niet kan.

Na dit jaar krijgen de leerlingen een uitgebreide rapportage en advies. De een zal doorstromen naar een beschutte werkplek, een ander naar een dagbestedingsomgeving, en er zijn er ook bij die klaar zijn voor een reguliere werkplek. Deze manier van werken geeft ons de kans om goed te kijken, daar hebben zowel de leerling als de school baat bij.”

"Het is een topplek hier!"

Levy, een van de leerlingen die vandaag aan het werk is, is enthousiast. “Het is een topplek hier! Ik kan dingen uitproberen en zien wat ik straks zou kunnen doen. Het inpakken wat we nu doen is ok. Mijn droombaan? Astronaut worden! Maar voor nu kijk ik wat er straks kan. Beschut of niet, we zullen zien.”

Het is prachtig om te zien hoe snel ze zelfstandig worden

De Cambier leerkracht, Monique Callaars vult aan: “De lijnen tussen school en Werkzaak zijn kort, we kunnen snel schakelen en sparren. We zien dat de intrinsieke motivatie om te werken groter wordt. Zelf je eigen geld verdienen is een geweldige stimulans.

Het werk hier en op externe stageplekken geeft de leerling een beter zelfbeeld. Het zelfvertrouwen groeit, maar de zelfkennis ook. Soms is er sprake van wat zelfoverschatting, dan is dit ook een veilige plek waar ze zichzelf beter leren kennen en hun plannen als dat nodig is kunnen herkaderen. Uiteindelijk gaat het over hun toekomst en dat beseffen ze zich heel goed.

Het is prachtig om te zien hoe snel ze zelfstandig worden. De meeste gaan bijvoorbeeld zelf met het OV hier naartoe. En we zien ook dat de verantwoordelijkheid wordt genomen. Kunnen ze bijvoorbeeld doordat ze ziek zijn niet komen, dan melden ze dit zélf zowel bij mij als op de werkplek. Ik ben echt bere trots op ze.”

Succesverhalen

Successverhalen