6 tips om met plezier te blijven solliciteren

Afbeelding: mensen die hand schudden

Werk zoeken kost veel energie: een brief schrijven, voorbereiden op een gesprek, een gesprek voeren. Eigenlijk is solliciteren hard werken.

Je weet niet hoe vaak je moet solliciteren voordat je een baan hebt. Hoe zorg je ervoor dat je plezier houdt in het solliciteren? Wij geven je 6 tips.

Met deze tips blijft solliciteren leuk

  1. Wees kritisch waarop je solliciteert. Reageer niet op elke vacature die je tegenkomt. Reageer alleen op die vacatures die echt bij je passen.
  2. Maak een overzicht van al je talenten en vaardigheden met daarbij 1 of meer voorbeelden. Zo'n overzicht is erg handig als je een sollicitatiegesprek hebt of een brief schrijft. Zo heb je altijd voorbeelden van je kwaliteiten en vaardigheden en hoef je ze niet telkens opnieuw te bedenken.
  3. Maak met jezelf afspraken over wat je gaat doen in een week. Zoek niet de hele dag op internet naar vacatures maar bijvoorbeeld 4 halve dagen per week. Maak daarvoor een weekplanning.
  4. Doe andere dingen die jou energie geven. Geef jezelf de ruimte om even iets anders te doen om weer op te laden. Plan dit ook in je weekplanning. Neem de tijd om wat leuks te doen. Zorg goed voor jezelf! Maak bijvoorbeeld een wandeling in het bos of drink een kop koffie met een vriend(in). Geef ook jezelf een compliment als je weer een stap hebt gezet. Dit geeft je weer ruimte en rust om verder te solliciteren.
  5. Blijf jezelf ontwikkelen. Toen je nog werkte of studeerde, deed je vast af en toe een cursus of leerde je vaardigheden bij. Ook als je aan het solliciteren bent, is het belangrijk om te blijven leren. Verbeter je sollicitatievaardigheden of leer hoe je een video-sollicitatie maakt. Of bekijk video's op internet over je vakgebied of ga iets helemaal nieuws leren, zoals een taal of een hobby zoals schilderen.
  6. Betrek de steun van anderen bij je zoektocht naar werk. Verzamel mensen om je heen die je steunen. Heb je een sollicitatiegesprek waar je tegenop ziet? Oefen het van tevoren met een familielid of een bekende. Weet je niet zeker of je cv er goed uitziet? Laat het nakijken door een vriend of vriendin. Je kunt ook leren van andere mensen die in dezelfde situatie zitten. Volg eens een webinar met andere werkzoekenden via werk.nl of ga naar een banenmarkt. Zo leer je ook nog van elkaar!

Bron van dit artikel: werk.nl

Succesverhalen

Successverhalen