Omgaan met een afwijzing: 4 tips

afbeelding man achter computer

Iedereen die solliciteert heeft er wel eens mee te maken: een afwijzing voor een baan. Van meerdere afwijzingen kun je je flink ellendig voelen.

Hieronder leest je 4 tips om met afwijzingen om te gaan en om positief te blijven.

1. Neem een afwijzing niet persoonlijk op

Besef dat je niet de enige bent die op een vacature reageert en dat er veel concurrentie is. Neem een afwijzing ook niet op als een afwijzing van jou als persoon. De werkgever leert jouw en je kwaliteiten een klein beetje kennen door je brief of het sollicitatiegesprek. Dit is maar een enkel moment van jouw vaardigheden en wie je bent.

2. Zorg voor ontspanning

Zeker als je de baan heel graag wilt, kan een afwijzing erg vervelend zijn. Gun jezelf daarom tijd om te ontspannen. Ga wandelen of een eindje rijden met een bekende. Of trakteer jezelf (en je familie of vrienden) op een bijzonder gerecht. Dit soort activiteiten kunnen je helpen om je beter te voelen en met nieuwe energie de volgende brief te schrijven.

3. Praat erover

Maak tijd vrij om over je ervaring te praten met vrienden of familie. Dit kan helpen met het verwerken van de afwijzing. Ook zullen hun opmerkingen er waarschijnlijk voor zorgen dat je weer enthousiast raakt om aan de slag te gaan.

4. Vraag om feedback

Leer van de afwijzing. Vraag de werkgever waarom je het niet geworden bent. Zijn antwoord kan nuttig zijn voor een volgende sollicitatie. Soms kom je er zo achter dat je iets moet bijleren over brieven schrijven, een CV maken of iets anders. 

Bron van dit artikel: werk.nl

Succesverhalen

Successverhalen