Pitch jezelf naar een nieuwe baan

Mensen pratend op trap

“Vertel eens iets over jezelf?” Grote kans dat je deze vraag krijgt tijdens een sollicitatiegesprek. Een lastige vraag om goed te beantwoorden.

Want hoe vertel je nou in korte tijd wie je bent, wat je doet en waar je goed in bent? Een ‘elevator pitch’ is dan een handig hulpmiddel om jezelf in ongeveer 100 woorden te presenteren. Het duurt zo lang als een praatje in de lift.

4 kenmerken van een elevator pitch

Een elevator pitch is geen opsomming van je cv. Maar wat vertelt je dan wel? Zorg ervoor dat je in ieder geval de volgende 4 vragen beantwoordt:

  1. Wie ben je? Beschrijf jezelf in uw eigen woorden.
  2. Wat kan je? Benoem waar je goed in bent. 
  3. Wat wil je? Vertel wat je graag wilt doen en deel een resultaat waar je blij van werd. 
  4. Wat voeg je toe? Gebruik een praktijkvoorbeeld om te laten zien wat je meebrengt voor een werkgever.

Voorbereiden en oefenen

Bereid jezelf goed voor op je pitch. Begin met het opschrijven van kernwoorden. Schrijf daarna in je eigen woorden op wat je wilt vertellen. Oefen de pitch dan hardop en schrap alles wat niet nodig is. Zo houdt je een kort en krachtig verhaal over met alleen de belangrijkste onderdelen. Veel mensen hebben de neiging hun pitch heel snel te vertellen. Dan kan het lijken alsof je verhaal niet belangrijk is. Wanneer je rustig spreekt, komen je woorden beter over. De ander heeft dan tijd om de informatie te verwerken.

Enthousiasme werkt aanstekelijk

Vertel in je pitch enthousiast wat je te bieden hebt en waarom jij een goede kandidaat bent voor bijvoorbeeld die baan. Zie de pitch als een persoonlijke toevoeging aan je cv. Vertel dus ook wat je graag buiten werktijd doet of wat je hobby’s zijn – dat enthousiasme werkt aanstekelijk! Zo leert een werkgever je echt kennen en komt hij in een paar zinnen te weten wat je voor hem kunt betekenen. Je laat daarmee meteen zien wat je als persoon toevoegt aan het team.

Sluit af met een vraag

Om je pitch niet onverwacht te beëindigen, sluit je af met een vraag. Zo stuurt je het gesprek in een bepaalde richting en kan je gesprekspartner verder ingaan op wat je net hebt verteld. Je kunt een vraag stellen over het bedrijf of de functie die je graag wilt en deze koppelen aan je eigen verhaal. Met je vraag stop je de pitch en kom je in gesprek.

Bron van dit artikel: werk.nl

Succesverhalen

Successverhalen