Gemotiveerd blijven na een afwijzing: 4 tips

afbeelding man achter computer

Iedereen die solliciteert heeft er wel eens mee te maken: een afwijzing voor een baan. Het ontvangen van meerdere afwijzingen kan flink demotiverend zijn.

Hieronder leest je 4 tips om met afwijzingen om te gaan en om gemotiveerd te blijven.

1. Vat een afwijzing niet persoonlijk op

Besef dat je niet de enige bent die op een vacature reageert en dat er veel concurrentie is. Vat een afwijzing ook niet op als een afwijzing van jou als persoon. De werkgever heeft door het lezen van uw cv of motivatiebrief of het voeren van een sollicitatiegesprek slechts een momentopname van je competenties en vaardigheden gekregen.

2. Zorg voor ontspanning

Zeker als je heel enthousiast was over een functie, kan een afwijzing erg vervelend zijn. Gun jezelf daarom tijd om te ontspannen. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling met een vriend. Of trakteer jezelf (en je partner) op een bijzonder gerecht. Dit soort activiteiten kunnen je helpen om je beter te voelen en met hernieuwde energie de volgende motivatiebrief te schrijven.

3. Praat erover

Maak tijd vrij om over je ervaring te praten met vrienden of familie. Dit kan helpen met het verwerken van de afwijzing. Ook zullen hun opmerkingen er waarschijnlijk voor zorgen dat je weer gemotiveerd raakt om aan de slag te gaan.

4. Vraag om feedback

Hoewel u er na een afwijzing misschien weinig zin in heeft, is het toch een goed idee om de werkgever te vragen waarom u het niet geworden bent. De feedback die je krijgt kan nuttig zijn voor een volgende sollicitatie en positieve feedback kan je ook weer motiveren.

Bron van dit artikel: werk.nl

Succesverhalen

Successverhalen