Hoe maak je een aantrekkelijke cv?

afbeelding tekening van meerdere cv's en handen

Je cv is het eerste waar een werkgever naar kijkt. Het is dus belangrijk om indruk te maken met je cv. Zodat een werkgever je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Wij geven je een paar tips voor een goede cv.

Een cv bevat deze onderdelen:

  1. Een recente en duidelijke foto van jezelf met een kort persoonlijk verhaal over jezelf. Zeg wie je bent, wat je kunt en wat je belangrijk vindt in je werk. Let op: pas deze tekst voor iedere sollicitatie aan. Zorg dat je tekst aansluit op de vacature waarop je solliciteert.
  2. Persoonlijke gegevens. Zet hier je naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer en geboortedatum.
  3. Opleidingen en cursussen. Noem je studies, opleidingen, cursussen en trainingen. Zet de laatste bovenaan.
  4. Werkervaring: noem je banen en stages. Je laatste baan staat bovenaan, de eerste onderaan. Vertel in het kort wat je taken en verantwoordelijkheden zijn of waren.
  5. Kwaliteiten. Noem de dingen waar je goed in bent. Bijvoorbeeld: computerprogramma’s waar je mee kunt werken, het soort werk waar je goed in bent, talen die je spreekt of goede eigenschappen die je hebt (zoals betrouwbaar, flexibel, nauwkeurig).
  6. Interesses en hobby's. Je hoeft  je interesses en hobby's niet perse te noemen. Doe je dit wel, dan krijgt een werkgever een completer beeld van je.
  7. Activiteiten die je naast je werk doet. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk of het coachen van een sportteam. Is de kennis en ervaring die je hierdoor hebt belangrijk voor de baan? Zet het dan in je cv.
  8. Controleer je cv. Kijk of alles aansluit op de baan waarop je solliciteert. Laat bijvoorbeeld oude vakantiebanen weg als je daarna werk hebt gedaan dat aansluit op de vacature. Het is beter een korte cv te hebben met alleen de belangrijke dingen voor de baan die je wilt, dan een volledige cv waar alles wat je ooit deed op staat. 

Om je cv er aantrekkelijk uit te laten zien hebben we 2 tips:

  1. Maak gebruik van bestaande cv voorbeelden. Deze vind je op internet. Naast de tekst mag ook het uiterlijk van je cv mooi zijn. Dan valt hij meer op.
  2. Maak een PDF bestand van je cv. Zo blijft de opmaak goed bewaard. Dit doe je door bij het opslaan van je Wordbestand te kiezen voor PDF en hem dan op te slaan. 

Vaardigheden-cv in plaats van een gewone cv?

Wil je solliciteren op een vacature, maar mis je de gevraagde werkervaring? Maak dan een vaardigheden-cv. In dit cv ligt de nadruk op je kwaliteiten en prestaties. Zo maak je duidelijk waar je goed in bent en wat je voor een organisatie kunt betekenen.

Bekijk de video over het maken van een vaardigheden-cv gemaakt door het UWV: ‘Aan de slag met een vaardigheden-cv!

Bron van dit artikel: werk.nl

Succesverhalen

Successverhalen