Hoe maak je een aantrekkelijke cv?

meerdere cv's

Je curriculum vitae (cv) is het eerste waar een werkgever naar kijkt. Die neemt daar gemiddeld 9 seconden de tijd voor. Het is dus belangrijk om in die korte tijd indruk te maken met je cv. Zodat een werkgever je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Wij geven je een paar praktische tips om je op weg te helpen.

Een cv bevat deze onderdelen:

  1. Een recente en mooie foto van jezelf met daarnaast een kort persoonlijk verhaaltje over jezelf. Zeg wie je bent, wat je kunt en wat je belangrijk vindt in je werk. Let op: pas deze tekst voor iedere sollicitatie aan. Zorg dat je tekst aansluit op de vacature waarop je solliciteert.
  2. Werkervaring: noem je banen en stages. Je laatste baan staat bovenaan, de eerste onderaan. Vertel in het kort wat je taken en verantwoordelijkheden zijn of waren.
  3. Persoonlijke gegevens. Zet hier je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer.
  4. Vaardigheden en competenties: dit zijn de dingen waar je goed in bent. Bijvoorbeeld: computerprogramma’s waar je mee kunt werken, talen die je spreekt of goede eigenschappen die je hebt (zoals betrouwbaar, flexibel, nauwkeurig).
  5. Interesses en hobby's. Je hoeft  je interesses en hobby's niet perse te noemen. Doet je dit wel, dan krijgt een werkgever een completer beeld van je.
  6. Opleidingen en cursussen. Noem je studies, opleidingen, cursussen en trainingen. Net als bij je werkervaring staat de laatste opleiding bovenaan.
  7. Nevenactiviteiten: dit zijn activiteiten die je naast je werk doet. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk of het coachen van een sportteam. Is de kennis en ervaring die je hierdoor hebt belangrijk voor de baan? Zet het dan in je cv.
  8. Een aanpassing op de baan waarop je solliciteert. Laat bijvoorbeeld oude vakantiebanen weg als je daarna werk hebt gedaan dat aansluit op de vacature.

Om je cv er aantrekkelijk uit te laten zien hebben we 2 tips:

  1. Maak een pdf van je cv. Zo blijft de opmaak goed bewaard.
  2. Maak gebruik van bestaande cv sjablonen. Naast de tekst mag ook het uiterlijk van je cv mooi zijn. Dan valt hij meer op. Zoek op internet naar cv sjablonen via bijvoorbeeld de zoekmachine google.

Vaardigheden-cv in plaats van een gewone cv?

Wil je solliciteren op een vacature, maar mis je de gevraagde werkervaring? Maak dan een vaardigheden-cv. In dit cv ligt de nadruk op je competenties, vaardigheden en prestaties. Zo maak je duidelijk waar je goed in bent en wat je voor een organisatie kunt betekenen.

Bekijk het webinar over het maken van een vaardigheden-cv gemaakt door het UWV: ‘Aan de slag met een vaardigheden-cv!

Bron van dit artikel: werk.nl

Succesverhalen

Successverhalen