Hoe blijft solliciteren leuk? 6 handige tips

Afbeelding: mensen die hand schudden

Werk zoeken kost veel energie: een brief schrijven, voorbereiden op een gesprek, een gesprek voeren. Eigenlijk is solliciteren hard werken.

Solliciteren kost zoveel energie omdat je niet weet wanneer je jouw doel hebt bereikt. Is dat over een maand? Over 2 maanden? Of duurt het nog een half jaar voordat je een baan hebt gevonden? Hoe zorg je ervoor dat je plezier houdt in het solliciteren? Wij geven je 6 tips.

Met deze tips blijft solliciteren leuk

  1. Wees kritisch in welke sollicitaties je doet. Zoek niet de hele dag op internet naar vacatures maar bijvoorbeeld 4 halve dagen per week. En reageer ook niet op iedere vacature die je tegenkomt. Reageer alleen op die vacatures die echt bij je passen.
  2. Maak een overzicht van al je talenten en vaardigheden met daarbij 1 of meer voorbeelden. Dit is erg handig als je een sollicitatiegesprek hebt of een brief schrijft. Zo heb je namelijk altijd voorbeelden van je vaardigheden bij de hand en hoef je het niet opnieuw te bedenken.
  3. Maak met jezelf afspraken over wat je gaat doen in een week. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een weekplanning.
  4. Ga op zoek naar dingen die je energie geven. Geef jezelf de ruimte om even iets anders te doen om weer op te laden. Zorg goed voor jezelf! Neem de tijd om af en toe wat leuks te gaan doen. Maak bijvoorbeeld een wandeling in het bos of drink een kop koffie met een vriend(in). Geef ook jezelf een compliment als je weer een stap hebt gezet. Dit geeft je weer ruimte en rust om verder te solliciteren.
  5. Probeer andere uitdagingen te vinden. Toen je nog werkte of studeerde, deed je vast af en toe een cursus of leerde je vaardigheden bij. Ook als je aan het solliciteren bent, is het belangrijk om te blijven leren. Ga bijvoorbeeld een taal leren of begin met schilderen. Verbeter je sollicitatievaardigheden door LinkedIn beter onder de knie te krijgen of leer hoe je een video-sollicitatie maakt.
  6. Maak van je zoektocht naar werk geen eenzame reis. Verzamel mensen om je heen die je steunen. Heb je een sollicitatiegesprek waar je tegenop ziet? Oefen het van tevoren met een familielid of een bekende. Weet je niet zeker of je cv er goed uitziet? Laat het nakijken door een vriend of vriendin. Je kunt ook leren van andere mensen die in dezelfde situatie zitten. Volg eens een webinar met andere werkzoekenden via werk.nl of ge naar een netwerkbijeenkomst of banenmarkt. Zo leer je ook nog van elkaar!

Bron van dit artikel: werk.nl

Succesverhalen

Successverhalen