Waarom Open Hiring werkt!

afbeelding 3 mensen bij rolbanner Bakkerij Bouman Open Hiring

Een baan zonder sollicitatie­gesprek

Open Hiring houdt in dat je, als je wilt werken, gewoon aan de slag gaat. Zonder sollicitatiegesprek, cv of bemoeienis van de overheid. Iedereen is welkom, ongeacht wat je in het verleden hebt gedaan, je opleiding of ervaring. Bakkerij Bouman, hier op de foto, is één van de vele werkgevers die dit al toepassen. De mensen die langs zijn geweest staan al op de werkvloer.

Waarom Open Hiring?

We sluiten in het werving-en-selectieproces bewust en onbewust veel mensen buiten. De verkeerde achternaam, een te hoge leeftijd, een ontbrekend diploma; allerlei zaken die er voor zorgen dat je de arbeidsmarkt niet kunt betreden. Open Hiring geeft de gebruikelijke vooroordelen en twijfels geen ruimte. Als werkgever zet je de mogelijkheden van de mens op één. Al werkend in de job zal blijken of persoon en functie een goede match zijn. En kom je er ook achter welke talenten iemand heeft en welke potentie om te ontwikkelen.

Hoe ziet het er in de praktijk uit?

  • Vacatures staan voor iedereen open, niemand wordt uitgesloten.

  • De werkzoekende beslist zelf of hij of zij geschikt is voor de functie. Het werk is het selectiemechanisme.

  • Als je je aanmeldt op de vacaturewachtlijst, krijg je gegarandeerd werk.

  • Iedereen krijgt een contract met de intentie een duurzame arbeidsrelatie aan te gaan.

  • Vanaf de eerste dag werk je als volwaardige collega en ontvang je salaris.

  • Je wordt aangesproken op je huidige functioneren, niet op je verleden.

  • De focus ligt op werk met aandacht voor persoonlijke omstandigheden.De werkgever reikt hiervoor oplossingen aan en koppelt de werknemer zo nodig aan instanties buiten de organisatie. Het is aan de werknemer dit op te pakken.

  • Iedereen kiest zijn eigen pad in het leven. Het bedrijf kan helpen bij het vinden van dat pad, maar de werknemer maakt uiteindelijk zijn eigen keuze. Het bedrijf biedt de mogelijkheid om door te stromen naar andere functies binnen het bedrijf, maar ook naar functies elders in de gemeenschap.

  • Iedereen wordt op een gelijke manier behandeld. Kun je niet voldoen aan de eisen die aan de baan gesteld worden, dan pas je ergens anders beter.

Waarom werkt Open Hiring?

Er is krapte op de arbeidsmarkt terwijl tegelijkertijd een flinke groep mensen buitengesloten wordt van die arbeidsmarkt. Vaak zijn de gevestigde opvattingen over sollicitatieprocedures, diploma eisen, uiterlijk, gezondheid en iemands achtergrond daar de oorzaak van. Maar zo geef je talenten die mensen wél in huis hebben géén kans. 

Open Hiring is een manier van om-denken die veel voordelen biedt. De tijd en het geld die je kwijt bent aan sollicitatieprocedures kun je nu besteden aan iemand die misschien niet zo voor de hand lag om aan te nemen, te begeleiden in zijn of haar nieuwe functie. Laat je verrassen door wat mensen allemaal wel kunnen!

Bedrijven worden steeds meer uitgedaagd bij te dragen aan de samenleving. Met Open Hiring kun je de sociale footprint van je bedrijf vergroten, als integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. De p van people na de p van planet. Je biedt een eerlijke basis, die mensen in staat stelt volwaardig mee te doen.

Het is een aanpak die een appel doet op ondernemerschap. Het is niet opgelegd door wetgeving. Het is een vernieuwende manier om met personeelsvraagstukken om te gaan. Het is een instrument dat de totale cultuur van de organisatie verandert, meer open maakt. Als werkgever verbind je je met de lokale gemeenschap, waardoor niet alleen werknemers, maar ook hun omgeving kunnen floreren.

Wil jij Open Hiring ook uitproberen?

Vraag onze adviseurs jou er over te vertellen of kijk op: www.openhiring.nl

Zoek jij medewerkers en wil je een kosteloos adviesgesprek?

Succesverhalen

Successverhalen
Nieuwsbrief voor werkgevers ontvangen?

Wil je de twee-maandelijkse nieuwsbrief ontvangen over o.a. sociaal ondernemen, technologie voor inclusie, omgaan met cultuurverschillen en nog veel meer?