Psychisch kwetsbaren weer Sterk door Werk

Wouter van Elk - Iriszorg, Linda Lam – Werkzaak Rivierenland, Jennifer Rabbinge en Zippora Anson - Psychiatrie Rivierenland

Iriszorg en Psychiatrie Rivierenland tekenden een samenwerkingsoverkomst om meer psychisch kwetsbaren weer aan werk te helpen met de methode Individuele Plaatsing en Steun. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat starten met betaald werk grote positieve effecten heeft op de mentale gezondheid.

Doeltreffende arbeidsre-integratie methode bij psychische kwetsbaarheid

In het project Sterk door Werk werken ggz, gemeenten, Werkzaak Rivierenland en UWV samen aan de methode Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Tot nu toe de enige doeltreffende arbeidsre-integratiemethode voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Verbinden van behandeling, begeleiding en werk

IPS verbindt behandeling bij ggz, intensieve begeleiding door een IPS trajectbegeleider en ondersteuning bij het vinden en behouden van werk met elkaar. Ook de werkgevers die hier aan meewerken krijgen begeleiding.

Psychische kwetsbaarheid komt veel en vaker voor

Om zoveel mogelijk psychisch kwetsbare mensen te bereiken is een goede samenwerking cruciaal. Aanmelden voor een IPS traject gebeurt via een behandelaar van een ggz instelling, een werkcoach van Werkzaak of door de persoon zelf.

Linda Lam projectcoördinator project Sterk door Werk Rivierenland en IPS Trajectbegeleider: “Psychische kwetsbaarheid komt veel en steeds vaker voor. Iedereen kent wel iemand in zijn eigen omgeving die hier mee te maken heeft. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk partijen die met mensen met een psychische kwetsbaarheid te maken hebben IPS kennen. En dat mensen met een psychische kwetsbaarheid weten dat zij door werk veel gelukkiger en stabieler worden. Dit is in het belang van iedereen.”

Steeds meer mensen vinden hun geluk door aan het werk te gaan

Vijf ggz instellingen in Rivierenland bieden de IPS methode aan: Iriszorg, Pluryn, RIBW, Reinier van Arkel en Pro Persona. Iriszorg werkt samen met andere ggz instellingen om mensen die daar aan toe zijn een IPS traject te laten volgen. Zij tekenden een samenwerkingsovereenkomst met Psychiatrie Rivierenland. In de samenwerking verzorgt Iriszorg de re-integratie naar betaald werk en Psychiatrie Rivierenland de behandeling.  Met deze nieuwe samenwerking wordt de IPS methode steeds sterker in de regio Rivierenland en vinden steeds meer mensen hun geluk door aan het werk te gaan.

Iets voor jou?

Heb je interesse om, naast de begeleiding of behandeling die je hebt, met een IPS traject betaald aan het werk te gaan?  Doe een aanvraag via sterkdoorwerk@werkzaakrivierenland.nl. Dat kan ook als je behandeld of begeleid wordt bij een instelling die niet aangesloten is bij Sterk door Werk.

Kijk hier voor meer informatie.

Meer weten over mensen in dienst nemen met een psychische kwetsbaarheid? Vraag het onze adviseurs!

Succesverhalen

Successverhalen