Werkervaringsplek is dé oplossing om match met nieuwe werknemer uit te proberen

Afbeelding: collage van vier foto's van werkende mensen

Mensen met een arbeidsbeperking en nieuwkomers in Nederland hebben talenten die je kunt inzetten in jouw bedrijf. Denk je dat dit te veel werk van jou vraagt? Of dat je taal en cultuurproblemen niet kunt oplossen? Via een werkervaringsplek kunnen jij en de werknemer elkaar uitproberen. Wij helpen je erbij! Velen gingen je voor.

In de krappe arbeidsmarkt is dit een kans om aan nieuwe werknemers te komen. Via een werkervaringsplek geef je iemand een werksetting terwijl hij of zij nog uitkering krijgt. Zij laten je dan zien wat ze kunnen. Je probeert maximaal 3 maanden uit of de match tussen de nieuwe medewerker en jouw bedrijf werkt. Als het bevalt, neem je deze persoon in dienst, eventueel met subsidie. Het gaat vaak om aanpakberoepen in grote en kleine bedrijven: doebanen in productie, logistiek, bouw, techniek, magazijn en de agrarische sector.  

Werkzaak helpt met de selectie en de begeleiding

Wij helpen je met het selecteren van een persoon die past in de functie en in jouw bedrijf. Dat kan iemand met een arbeidsbeperking zijn maar ook een statushouder. Om passende oplossingen te bieden voor omgaan met taalproblemen en cultuurverschillen bij statushouders, werken wij samen met FutureWork. Daarnaast hebben wij een gratis training voor teamleiders over hoe je mensen uit onze doelgroep (maar ook reguliere medewerkers) kunt coachen op de werkvloer.

Werkgevers vinden het spannend, maar het viel mee

Veel werkgevers zeggen dat ze er eerst tegenop zagen, maar dat het uiteindelijk goed beviel om met mensen uit onze doelgroep te werken. De nieuwe medewerkers worden namelijk bijzonder goed begeleid en dat helpt je bij je aanpak voor inwerken en opleiden. Zij willen graag leren, bijdragen en gewoon hun eigen geld verdienen. Wij werken al succesvol samen met veel soorten bedrijven. Vraag onze adviseurs om je erover te vertellen.   

Handen uit de mouwen tijdens een werkervaringsplek

Als je een werkervaringsplek biedt, krijg je iemand die de handen uit de mouwen steekt. Tegelijkertijd is zo’n persoon ook nieuwe vaardigheden aan het leren. En als het een nieuwkomer is, zitten zij misschien nog in de inburgeringscursus, waardoor ze eerst alleen parttime kunnen werken. Zij leren dan tijdens hun werkervaringsplek de taal toe te passen. Je moet dus wel tijd aan je nieuwe medewerker besteden. Maar zij steken ook gewoon de handen uit de mouwen. Het werk wordt gedaan.

Wat is de volgende stap?

Als het bevalt kun je iemand een contract aanbieden. Onze adviseurs kunnen je informatie geven over verschillende soorten subsidies en regelingen die je dan kunt krijgen. Als het niet past, heb je de kandidaat een kans gegeven zichzelf te ontwikkelen en werkervaring op te doen. Maar menig werkgever heeft een uitstekende nieuwe medewerker gevonden via een werkervaringsplek.

Zo werkt het

Neem contact op met onze adviseurs als je een werkervaringsplek wilt uitproberen. Om werkverdringing te voorkomen kost dit jou € 250,- per maand. De persoon zelf komt met behoud van uitkering werken in jouw bedrijf. Een werkervaringsplek kan vanaf 2 weken tot maximaal 3 maanden duren.

Wil je kosteloos advies over een werkervaringsplek?

Succesverhalen

Successverhalen
Nieuwsbrief voor werkgevers ontvangen?

Wil je de twee-maandelijkse nieuwsbrief ontvangen over o.a. sociaal ondernemen, technologie voor inclusie, omgaan met cultuurverschillen en nog veel meer?