Spellen om taalvaardigheid te oefenen

Afbeelding: Hand met kaarten van kwartetspel

Werkzaak Rivierenland ontwikkelde met ROC Rivor verschillende branchegerichte taalspellen zoals kwartetspellen en Pictonary om de Nederlandse spreek- en leesvaardigheid te verbeteren én tegelijkertijd vaktaal en werknemersvaardigheden aan te leren.

Wegens succes zijn onze taalspellen helemaal uitverkocht

Op dit moment weten we helaas nog niet hoe het vervolg er uit gaat zien.  

Tot die tijd verwijzen wij je graag door naar de spellen van SBCM. Zij hebben een Iets andere insteek, maar zijn ook vijf mooie themaspelen om spelenderwijs te ontdekken dat leren ook leuk kan zijn.

 

6 soorten taalspellen

Speel deze spellen met statushouders, niet-westerse migranten, laaggeletterden e.a. bij oefentrajecten, branchegerichte leerwerkroutes en op de werkvloer. Er zijn 6 soorten spellen, die nu helaas allemaal uitverkocht zijn. Ieder spel is op verschillende manieren te gebruiken en ze zijn laagdrempelig, toegankelijk en aantrekkelijk om mee te oefenen. De spellen en werkvormen zijn specifiek ontwikkeld om in een groep te spelen, je leert immers het beste de Nederlandse taal met iemand anders. De spellen over vaktaal zijn voor vier branches: logistiek, techniek, schoonmaak en horeca.

De spelregels en welke varianten er per spel gespeeld kunnen worden, zijn toegevoegd.

Dit zijn de 6 spellen: 

1. Werknemersvaardigheden - Dit zeg ik
Oefenen met sociale situaties op de werkvloer. Denk aan feed-back ontvangen, nee zeggen, opkomen voor jezelf en waardering uiten. Bij elke categorie horen kaartjes met opdrachten.

2. Logistiek - Het verboden woord
Met dit taalspel kan gericht worden geoefend met woorden die gebruikt worden in de logistiek. De bedoeling is dat het verboden woord op de kaart niet genoemd wordt.

3. Horeca - Kwartet
Met dit kwartetspel kan geoefend worden met vaktaal in de horeca. De kaartjes kunnen op verschillende manieren ingezet worden om te oefenen met vaktaal. Je kunt er spelletjes mee spelen zoals: Wat ben je?, Verboden woord of Pictionary.

4. Gereedschap - Kwartet
Met dit kwartetspel kan geoefend worden met kennis over gereedschap voor de branche techniek. De kaartjes kunnen op verschillende manieren ingezet worden om te oefenen. Je kunt er spelletjes mee spelen zoals: Wat ben je?, Verboden woord of Pictionary.

5. Vaste combinaties
Voor moedertaal sprekers is het vanzelfsprekend dat je zegt; ‘Ik neem de telefoon op’ of ‘Ik dek de tafel’. Deze vaste combinaties zijn voor mensen die Nederlands als tweede taal hebben niet vanzelfsprekend.

6. Schoonmaak - Memory
Met dit spel kun je memory spelen om de vaktaal van de schoonmaakbranche te oefenen.

Taalvaardigheid heeft invloed op hoe je iemand inschat

Regelmatig worden inburgeraars en arbeidsmigranten lager ingeschat dan wat ze daadwerkelijk kunnen en willen. Het is moeilijk om iemands capaciteiten te zien als de taal een barrière opwerpt. Het beïnvloedt je beeldvorming over de persoon.

Ook voor veel werkgevers is taal een obstakel om iemand in dienst te nemen.

Daarom is het belangrijk dat nieuwkomers snel (vak)taal leren. 

Door te investeren in taal op de werkvloer en in oefentrajecten:

  • Neemt het ziekteverzuim af
  • Werken medewerkers veiliger
  • Worden er minder fouten gemaakt
  • Gaat de productiviteit en kwaliteit van het werk omhoog
  • Ontwikkelen mensen zich sneller en zetten makkelijker carrièrestappen

Bestel vandaag nog een spel en speel mee!

De spellen zijn bedoeld voor:

  • Werkgevers en HR professionals die hun werknemers of mensen met werkervaringsplekken sneller de taal willen laten spreken.
  • Opleiders die taalles geven aan statushouders, arbeidsmigranten, laaggeletterden, etc.
  • Iedereen die iets met (vak)taal doet in buurthuizen, bibliotheken, stichtingen, sollicitatietrainingen, internationale schakelklassen, etc.

De taalspellen zijn uitverkocht. Het is onbekend of ze in herdruk komen.   

Tot die tijd verwijzen wij je graag door naar de spellen van SBCM. Zij hebben een Iets andere insteek, maar zijn ook vijf mooie themaspelen om spelenderwijs te ontdekken dat leren ook leuk kan zijn.

Afbeelding
Afbeelding: 6 doosjes spellen taalvaardigheid
Op zoek naar medewerkers of jouw werk aan ons uitbesteden? Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden.

Succesverhalen

Successverhalen
Nieuwsbrief voor werkgevers ontvangen?

Wil je de twee-maandelijkse nieuwsbrief ontvangen over o.a. sociaal ondernemen, technologie voor inclusie, omgaan met cultuurverschillen en nog veel meer?