Groepsplaatsing: meerdere mensen via Werkzaak in je bedrijf

afbeelding productiehal met groepsplaatsing

Het tekort aan personeel zorgt voor veel stress en druk bij ondernemers. Je kunt dit oplossen door te kijken hoe je omgaat met het huidige werkproces. Je kunt bijvoorbeeld een heel team van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via Werkzaak inhuren, inclusief begeleiding. 

Dit artikel is een verkorte versie van een artikel dat verscheen op Hét Ondernemersbelang.

Meerdere medewerkers via Werkzaak: Groepsplaatsing

Als je een heel bedrijfsproces waarvoor meer handjes nodig zijn, wilt optimaliseren, biedt een groepsplaatsing uitkomst. Werkzaak Rivierenland biedt de dienstverlening in de regio inmiddels aan zo’n 25 werkgevers aan, waarbij het gaat om groepsplaatsingen van 5 tot 60 personen. Zij worden ingezet op veel gebieden, waaronder de maak- en logistieke sector, maar ook op een sorteerafdeling, in de productie, de kringloop, de spoelkeuken, een timmerbedrijf en de schoonmaak.

Een heel team met begeleider inhuren

afbeelding portret Teammanager Groepsplaatsingen Marieke Elbers“Alle variaties zijn denkbaar”, legt Teammanager Groepsplaatsingen Marieke Elbers uit. Ze volgt de ontwikkelingen bij de werkgever om waar nodig te kunnen anticiperen op bijvoorbeeld extra ondersteuning en aanpassingen. Ze ondersteunt het team dat als het ware om de werkgever heen gebouwd wordt. Dat team bestaat uit een praktijkbegeleider op de werkvloer, een werkcoach die een centrale rol heeft zoals het stimuleren en monitoren van de werknemers en hun taken, en een accountmanager voor het financiële en strategische contact.

 

Cocreatie op de werkvloer

Voordat het zover is, heeft er al een uitgebreide, werkplekanalyse plaatsgevonden die inzicht geeft in de klantbehoefte, legt Elbers uit. “We ontleden eerst de vraag van de werkgever. Hoeveel mensen zijn er nodig en waarvoor? Welke vaardigheden zijn er op welke plekken nodig? We letten daarbij ook op het opknippen van taken, waarbij werknemers maar één handeling uitvoeren. Onze doelgroep maakt dat we bijvoorbeeld twee mensen gebruiken voor iets wat iemand normaal gesproken alleen lijkt te kunnen. Dat lijkt minder efficiënt, maar zorgt voor minder uitval. Je betaalt als werknemer nog steeds naar loonwaarde.” Werkzaak denkt ook mee met de planning en het optimaliseren van het productieproces. Ook hebben wij veel verstand van technologische oplossingen zoals digitale werkinstructies, exoskeletten, lasrobots en meer. 

Jouw werk gedaan en springplank voor ontwikkeling

De ontwikkeling van de medewerker staat daarbij altijd centraal, en juist dat menselijke aspect zorgt voor dat gouden randje, vindt Elbers. “Voor deze mensen is groepsplaatsing een springplank om zich te ontwikkelen bij een werkgever. Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven om te leren en te groeien, zodat ze op een gegeven moment zonder die springplank kunnen. Vervolgens zie je een groepsdynamiek ontstaan met toewijding voor het werk en verantwoordelijkheidsgevoel. Er ontstaat meer waardering, die leidt tot meer eigenwaarde en vertrouwen van twee kanten. Mensen stijgen boven zichzelf uit, waardoor er ineens veel meer mogelijk is. Het is mooi om te zien hoe je samen kunt groeien.”

Wil jij een groepsplaatsing of werk aan ons uitbesteden in onze productielocatie in Geldermalsen?

Succesverhalen

Successverhalen
Nieuwsbrief voor werkgevers ontvangen?

Wil je de twee-maandelijkse nieuwsbrief ontvangen over o.a. sociaal ondernemen, technologie voor inclusie, omgaan met cultuurverschillen en nog veel meer?