Voorschakel-taaltraject helpt statushouders naar werk

Afbeelding: Statushouders pratend aan tafel

Er is één en al actie tijdens ons voorschakel-taaltraject voor statushouders. Zij gaan veel op pad om in de praktijk dingen te leren. De bedoeling ervan is dat zij vlugger een betaalde baan vinden.

Het voorschakel-taaltraject bestaat uit drie onderdelen:

  1. Taalles op het ROC
  2. Praktische toepassing van de taalles via onze eigen taaldocent
  3. Traject over hoe de weg naar werk eruit ziet

Dit laatste onderdeel bevat geen uitgebreide theoretische beschouwingen, maar trainster Necla Koçak laat hen vooral dingen doen zoals een werkbezoek bij bedrijven en bij zelfstandige ondernemers.

Inspiratietours

"Deze werkbezoeken noemen wij inspiratietours. De statushouders leren zo waar de kansen liggen in Rivierenland bij de branches waar veel werk in is. En zo leren zij al wat vaktaal van verschillende branches en soorten bedrijven. Dit helpt hen tijdens hun zoektocht naar werk."

Talent en zelfvertrouwen ontwikkelen

Daarnaast ontwikkelen zij tijdens dit traject hun talenten en leren om meer zelfverzekerd te zijn over wat ze kunnen. Een deel van de mensen hebben al een beroep vanuit het land waar ze vandaan komen. Soms is een update van de kennis nodig. Anderen kijken waar ze eigenlijk goed in zijn en ontdekken welk soort werk dat wij hier hebben goed bij hun talent past.

Tijdens dit traject gaan wij uit van mogelijkheden en ieders eigen kracht. Wij activeren mensen om zelf het initiatief te nemen om werk te vinden en de taal beter te leren. In dit traject leren zij tenslotte ook allerlei vaardigheden die je op de Nederlandse arbeidsmarkt nodig hebt en zij gaan samen op onderzoek richting realistische mogelijkheden om werk te vinden. 

‘In Nederland zijn er kansen voor iedereen als je zelf in actie komt’

We namen onze deelnemers bijvoorbeeld mee naar broodjeszaak Gumus. Onder het genot van een lunch vertelden vader en zoon Gumus over hun vroegere werk bij verschillende bedrijven en hoe ze later een eigen zaak starten: hun goedlopende broodjeszaak.  De moraal van hun verhaal: ‘In Nederland zijn er kansen voor iedereen, maar je moet wel zélf in actie komen!’ Zo vertelden zij dat hard werken en doorzetten uiteindelijk wordt beloond met betaald werk en economische zelfredzaamheid. Iedere statushouder wordt hierbij ondersteund door een werkcoach van Werkzaak.

in de bakkerij

Ook kregen wij een rondleiding op de werkvloer bij logistieke dienstverlener Kuehne & Nagel. Zij vertelden over de diverse werkzaamheden en de mogelijkheden. Bij dit bedrijf krijgen mensen ruimte om werknemersvaardigheden te leren en de Nederlandse taal te oefenen. Daarna kunnen zij dan de stap naar een betaalde baan zetten.  

Bij kuhne

Zien met eigen ogen doet meer dan erover vertellen

De inspiratietours zijn echte eyeopeners voor onze deelnemers. Zij zien letterlijk met eigen ogen welke kansen er zijn op de arbeidsmarkt. Door het voorschakel-taaltraject heeft Werkzaak snel een beeld van wat mensen kunnen en willen én leren de deelnemers wat Werkzaak van hen verwacht. Zo kunnen statushouders vlugger een betaalde baan vinden.

leergroep

 

Heb je interesse om statushouders in dienst te nemen? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Succesverhalen

Successverhalen
Nieuwsbrief voor werkgevers ontvangen?

Wil je de twee-maandelijkse nieuwsbrief ontvangen over o.a. sociaal ondernemen, technologie voor inclusie, omgaan met cultuurverschillen en nog veel meer?